latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:57 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Dodik: Na predstojećim izborima u Mostaru jedinstvena srpska lista (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik razgovarao je u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima Srba iz Mostara o najavljenim izmjenama Izbornog zakona i izborima u ovom gradu. Mostarski Srbi nezadovoljni su, jer nije bilo njihovih zvaničnih predstavnika prilikom dogovora SDA i HDZ-a o izmjenama gradskog Statuta i Izbornog zakon. Dogovoreno je i da na izborima mostarski Srbi imaju jedinstvenu listu.
I.Sarajevo: Dodik sa Srbima iz Mostara - Foto: SRNA
I.Sarajevo: Dodik sa Srbima iz MostaraFoto: SRNA

Nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Mostaru srpski član Predsjedništva najavljuje da će sa političkim partnerima tražiti da Srbi u ovom gradu budu ravnopravno zastupljeni poput ostalih konstitutivnih naroda. Poručuje da se mora uvažiti popis iz 1991. godine i da je potrebno sprovesti sudsku odluku o konstitutivnosti Srba u svim kantonima u Federaciji.

- Da se obezbijedi ravnopravno učešće u odlučivanju predstavnika srpskog naroda, raspolaganje sredstvima i svim izvršnim ovlaštenjima koji imaju predsjednik Vijeća i gradonačelnik i da se za Srbe nađe konstruktivan pristup kako bi kao konstitutivan narod o tome odlučivali - rekao je Dodik.

Foto: SRNA

Investicije iz gradskog budžeta moraju da budu usmjerene i na područja gdje žive Srbi, kaže Dodik. Predstavnici svih srpskih političkih partija smatraju da je na predstojećim izborima potrebno nastupiti zajedno.

- I predstavnici udruženja Srba u različitim organizacijama smatraju da je ključno pitanje da se napravi jedinstvena lista i da se animiraju Srbi da glasaju za tu listu - smatra Dodik.

O tome bi sutra u Banjaluci na sastanku kod predsjednice Republike Željke Cvijanović trebalo da razgovaraju predstavnici svih političkih partija iz Mostara. Srpski član Predsjedništva u Istočnom Sarajevu sa mitropolitom Dabrobosanskim Hrizostomom razgovarao je o povratu imovime SPC u Sarajevu.

- Vidljivo je da se u FBiH to nije pomaklo sa početka. Poznato je da je ogromna imovina SPC oduzeta u Sarajevu i mi smo danas razgovarali o tome kako bi mogli taj proces da ubrzamo ili ga eventualno dovedemo do kraja - naglasio je Dodik.

Gostujući na televiziji N1, Dodik je rekao je da postoji mogućnost da SNSD ne podrži imenovanja Selme Cikotića na poziciju ministra bezbjednosti BiH.