latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:59 ⇒ 03/07/2020 | 11:12 | Autor: RTRS

Narodna skupština Srpske usvojila novi Poslovnik o radu (VIDEO)

Usvajanjem Konsolidovanog izvještaja o izvršenju Budžeta za prethodnu godinu, četiri zakona, četiri nacrta zakona i više izvještaja o radu institucija završena je Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Većina je odlučila i da se usvoji novi Poslovnik o radu na kojem je rađeno od početka oktobra prošle godine.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Bez ključnih promjena u odnosu na prijedlog, uprkos brojnim amandmanima, prihvaćen je tekst novog Poslovnika kojeg je pred poslanike uputio Zakonodavni odbor.

- Za 49, protiv devet, suzdržanih nije bilo. Konstatujem da je usvojen Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske - rekao je Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Očekivano, takav epilog razlog je nezadovoljstva opozicije. Perica Bundalo kaže - posebno zato što od 21 amandmana PDP-a nisu prihvaćeni prijedlozi ključnih promjena.

- Nadajmo se da odredbe koje su sada rigidnije u odnosu na prethodni Poslovnik neće biti zloupotrebljavane na račun slobode govora, i na račun demokratije unutar najvišeg organa vlasti - smatra Bundalo šef Kluba poslanika PDP-a.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić dodao je - Očekujem, ukoliko nastave, posebno dvoje potpredsjednika koji nisu iz srpskog naroda da se ponašaju ovako u Skupštini Republike Srpske, da će opozicioni poslanici sve više biti ovdje među vama i na ulici, a sve manje u sali.

Nosioci najviših funkcija i dalje će imati mogućnost neograničenog obraćanja, a ostaje i mogućnost da se poslanici o nekim tačkama dnevnog reda izjašnjavaju bez prethodne rasprave. Prilikom rasprave više nije potreban kvorum, pa će zasjedanje trajati bez obzira na broj prisutnih u sali. Za vladajuće, novi poslovnik korak je ka efikasnijem radu.

- Vrijeme je je na raspolaganju narodnom poslaniku za diskusiju je ostalo isto, kao i u ovom Poslovniku. Izmjena postoji u broju dozvoljenih replika i nešto drugačija regulacija kada je u pitanju povreda poslovnika, a sve u cilju unapređenja rada Narodne skupštine - smatra Dušica Šolaja / SNSD / predsjednica Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske.

Za predsjednika Narodne skupštine mnogo izrečenog o Poslovniku nije tačno. Žali što nije bilo pune saglasnosti poslanika i što pojedini klubovi nisu ni slali svoje sugestije tokom kreiranja teksta.

- Mi i dalje ostajemo i kao najefikasniji parlament, sa najviše donesenih zakonskih rješenja, sa najviše vremena utrošenog u rad, ali cilj Poslovnika je što smo često naglašavali, efikasnost u radu, ako bi se ponašali kao pojedini poslanici, svaka tačka bi mogla da traje više od 27 sati - zaključio je Čubrilović.

Zahvaljujući izmjenama poslanici će moći da zasjedaju i onlajn u specifičnim okolnostima. Hoće li već naredna sjednica biti takva, zbog epidemiološke situacije, biće poznato naredne sedmice za kada je zakazan Kolegijum.