latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:04 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Ko je kriv za uništene jahorinske "staze ljubavi"? (VIDEO)

Nimalo romantično da šetajući jahorinskom "stazom ljubavi" završite u blatu! Ipak to se nažalost dogodilo, jer dok je za Olimpijski centar pomenuta staza namjenjena za šetače turistički proizvod, za Šumsko gazdinstvo Јahorina, to je trasa kojom duže od tri decenije izvlači posječene šumske sortimente.
Staze na Јahorini - Foto: RTRS
Staze na ЈahoriniFoto: RTRS

O traktorima uzoranoj "stazi ljubavi" u OC Јahorina nažalost obaviješteni su od posjetilaca koji su proteklog vikenda boravili na planini. Za goste željne šetnje u prirodi pokretanje novih ljetnjih sadržaja ostalo je u sjeni kaljuge na koju su naišli.

- Sječa šume jeste osnovni posao Šuma Srpske, ali se sve uredi i očisti, a ne da ni kvadovima, ni pješke turisti ne mogu proći. Sve može da se riješi dogovorom ili ličnim primjerom. Nema potrebe za mjerama, ali je suština da budemo primjer, jer u protivnom šta da očekujemo od drugih - smatra Dejan Ljevnaić direktor OC Јahorina.

ŠG Јahorina nije bilo nepoznato da je ova staza uređena i obilježena signalizacijom i namijenjena za šetnju, ali tvrde da je Olimpijski centar zanemario njihove potrebe da istom stazom eksploatišu šumu.

- Ta "staza ljubavi" je postojeća šumska vlaka koju gazdinstvo koristi 30 godina. Niko iz OC nam se nije obratio, mogli smo to završiti na drugačiji način. Završavamo za par dana, vlaku ćemo sanirati i dovesti u prvobitno stanje - naveo je Nemanja Milinković, tehnički direktor ŠG Јahorina Pale.

U oba kolektiva tvrde da su do sada sve potencijalne probleme unaprijed rješavali dijalogom, a naslućuje se tako će biti i ovoga puta, jer već danas će zajednička komisija utvrditi štetu na terenu.

- Kompromis, u periodu kad oni ne rade, da mi radimo. Komisija će utvrditi šta treba da se vrati u prvobitno stanje najkasnije za sedam dana - smatra Milinković.

Ljevnaić smatra da je ovo paradoks.

- I jedni i drugi vlasništvo Vlade Srpske, ,da dok jedni guraju kamen, drugi ga puštaju niz padinu - dodao je Ljevnaić.

No ovakvi prizori sigurno nisu u interesu ni šumarima koliko ni turističkim radnicima, bilo da su sa Јahorine, planine sa epitetom olimpijska ili sa neke druge. Uostalom, Јahorina u ovom slučaju jeste zajedničko ime, koje obavezuje na dogovor.