latinica  ћирилица
02/07/2020 |  21:23 ⇒ 21:29 | Autor: RTS

Staro Vranje oživljava u novom filmu i seriji "Nečista krv"

U Ripnju se ubrzano gradi Vranje iz 19. vijeka. Priprema se scena za snimanje filma i serije "Nečista krv". Početak snimanja je već odlagan, ali sadašnji plan je da završna klapa padne do decembra.
Staro Vranje - Foto: RTS
Staro VranjeFoto: RTS

U podnožju Avale, početkom avgusta, oživjeće staro Vranje kojim će prolaziti Hadži-Trifun, Tašana, Mitke, Sofka, Koštana. Deset epizoda činiće epsku sagu o Vranju sa likovima i motivima jedne porodične hronike u razdoblju od pedeset godina 19. vijeka. Film i pet epizoda režiraće Milutin Petrović, a završnicu serije Goran Stanković.

- Mislim da je ovo jedno veliko nacionalno blago, ne samo zbog onoga što je očigledno, a to je literatura Bore Stankovića koja je u korijenu cijele stvari, nego je i veliko nacionalno blago pionira i umjetnika Јugoslavije i Srbije, Vojislava Nanovića koji je sve to napravio - kaže reditelj serije.

Za raskošnu scenografiju je zaslužan jedan od najvećih majstora te profesije u Srbiji - Milenko Јeremić.

- Treba čitati određenu literaturu, koju inače posjedujem, tako da sam dolazio do podataka šta može da prođe, a šta ne može. Može čovjek da pogriješi na jednom najobičnijem detalju. Tako da sam vodilju imao jer sam tu temu obrađivao godinama, uz obilje dokumentacije koju posjedujem, eto napravio sam tu stvar - objašnjava Јeremić.

Dok se radovi prvode kraju, bira se međunarodna glumačka ekipa. Muzika se ne bira već se sama nameće - tradicionalne note juga Srbije u savremenim aranžmanima.