latinica  ћирилица
02/07/2020 |  22:26 ⇒ 22:37 | Autor: SRNA

Ruski stručnjaci napravili lijek protiv virusa korona

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je još jedan ruski lijek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir.
Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen) -
Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen)

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno liječenje zagarantovano neće preminuti.

Ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom infekcijom virusa korona u umjerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

Kod 70 odsto pacijenata koji su uzimali ovaj antivirusni lijek, došlo je do preokreta prvih dana bolesti, a poslije četiri dana virus je nestao iz organizma. Desetog dana RLP-test kod 100 odsto ispitanika bio je negativan. U kontrolnoj grupi koja je primala standardni tretman, 70 odsto ljudi se oporavilo za to vrijeme.

- Areplivir je dao veoma dobre rezultate. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje. Desetog dana, obim oštećenja pluća smanjen je za 25-35 odsto - istakla je član Ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka Medicinskog instituta Mordovskog državnog univerziteta "Ogarjov", jednog od centara u kome su se sprovodila istraživanja.

Nije bilo neželjenih efekata, osim toga da preparat ne smiju uzimati trudnice. Što prije se počne sa terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija, prenosi Sputnjik.

- Pronašli smo lijek za novu bolest za mjesec i po dana. Ranije je bilo nemoguće povjerovati u to. Ali to nije zasluga samo biologa koji su brzo sintetizovali lijek. Objedinjavanje napora sistemskih biologa i kliničara, naučnika i proizvođača, bilo je moguće zahvaljujući zakonodavnim inicijativama vlade - rekao je rukovodilac kliničkih ispitivanja Ruske akademije nauka Dmitrij Puškar.

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih Ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lijek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbijeđen lijek koji spašava život.

- Bez obzira na drugi talas bolesti koje se predviđa na jesen, mi imamo "zaštitni kišobran" - istakao je predsjedavajući Upravnog odbora Promomed, Petar Beli.