latinica  ћирилица
03/07/2020 |  08:17 ⇒ 09:58 | Autor: RTRS

U Beogradu se uvodi vanredna situacija

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će gradski štab danas proglasiti vanrednu situaciju.
Beograd  (Foto:mapio.net) -
Beograd (Foto:mapio.net)

Biće donesena i odluka o tri nove mjere - zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru (sa distancom između osoba od 1,5 metar), odnosno 500 na otvorenom, zabrana rada noćnih klubova poslije 23.00 časova i eventualno kažnjavanje za nenošenje maski.

Radojičić je za RTS rekao da je čak 82,5 odsto zaraženih u Srbiji iz Beograda zbog čega će grad donijeti odluku o uvođenju vanredne situacije i sprovođenju mjera u dogovoru sa republičkim Kriznim štabom.

- U dogovoru sa kriznim štabom proglasićemo vanrednu situaciju u Beogradu, a sprovešće se i tri mjere koje se odnose na ograničeni broj ljudi, 100 u zatvorenom i 500 na otvorenom prostoru, noćni klubovi neće moći da rade od 23.00 do 06.00 sati ujutru, kao i kafići koji nemaju baštu, a biće neophodno i striktnije nošenje maski, a nepoštovanje tih mjera će se kažnjavati - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda kaže da ne postoji razlika u njegovom stavu kao ljekara i gradonačelnika i da se sluša mišljenje stručnjaka i sprovodi mjere koje predlažu.

- U ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem Beograda, ali ako bude potrebe da se zaštiti zdravlje građana biće sporovedena i ta mjera - kaže Radojičić. 

Na sjednici Vlade Srbije danas bi treblo da budu usvojene mjere koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć najavio.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za TV Prva da će, prema proceduri, Vlada Srbije propisati mjere na području grada Beograda na osnovu odluke gradskog štaba o proglašenju vanredne situacije.