latinica  ћирилица
03/07/2020 |  09:24 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Šarčević: Studenti ostaju u studentskim domovima u Beogradu

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da će studenti u Beogradu ostati u svojim studentskim domovima, imajući u vidu da je samo njih 20 odsto zaraženih virusom korona iz domova.
Mladen Šarčević - Foto: Novosti.rs
Mladen ŠarčevićFoto: Novosti.rs

Šarčević je naveo da će ovo biti potvrđeno na sjednici Vlade Srbije koja će biti održana u 10.00 časova.

On je objasnio da je do najave o zatvaranju studentskih domova u Beogradu došlo zato što je "loša informacija" o broju zaraženih studenata, pa se stekao utisak da su svi oboljeli iz studentskih domova.

- Predsjedniku /Srbije/ su plasirani podaci Studentske poliklinike o broju zaraženih studenata, ali nisu svi oni iz domova - rekao je Šarčević za Televiziju Prva.

On je naveo da samo 20 odsto zaraženih studenata stanuje u studentskim domovima, a ostali ne i istakao da je tu informaciju predočio Kriznom štabu još u ponedjeljak.

Šarčević je rekao da je u studentskim domovima u Beogradu zaraženo 49 studenata koji uglavnom imaju blagu kliničku sliku, u domovima u Novom Sadu i Kragujevcu nema zaraženih, a u Nišu je dvoje zaraženih.

U razgovoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima studenata, dogovoreno je da oni mogu da ostanu u studentskim domovima u Beogradu, ali uz posebne epidemiološke mjere koje moraju biti na snazi.

Vučić je prethodno bio najavio da će zbog širenja virusa korona predložiti Vladi da budu zatvoreni studentski domovi. Zbog ove najave studenti su se okupili i protestovali kod Studentskog grada u Novom Beogradu i kod doma "Slobodan Penezić Krcun" na Zvezdari i "4. april".

Studenti su se sa Novog Beograda uputili u protestnu šetnju sve do Skupštine Srbije, gdje su im se pridružile kolege iz više drugih domova kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene, pa povučene, odluke o zatvaranju domova.