latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:10 ⇒ 11:12 | Autor: SRNA

Softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac biće prve lokalne samouprave u Republici Srpskoj koje će koristiti jedinstvenu poljoprivrednu platformu "Agrolajf" - softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

Upotreba ove platforme omogućena je u okviru develoPPP.de projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" koju sprovode kompanija "Telegrup" i GIZ u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, uz podršku Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje /BFC SEE/, čiji je cilj unapređenje kapaciteta za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava.

"Agrolajf" softver, koji je razvila kompanija "Telegrup", omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama.

Ovaj softver omogućiće i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom s ciljem povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova.

U okviru projekta, lokalnim samoupravama su već prezentovane mogućnosti koje nudi ovaj softver.

Tada su predstavnici "Telegrupe" Diana Gligorijević, suvlasnica, i Stefan Đurović, menadžer na projektu, naveli da će se daljim razvojem platforme doprinijeti efikasnijem korištenju obradivog zemljišta, povećanju zadovoljstva zakupaca i očuvanju kvaliteta zemljišta.

Menadžer projekta Amira Omanović istakla je da se poljoprivrednicima, u saradnji sa opštinama, otvaraju nove mogućnosti za povećanje produktivnosti i kvaliteta prinosa uvezivanjem u jedinstvenu digitalnu platformu koja se može nadograđivati specijalizovanom opremom.

S obzirom na to da pilot lokalne samouprave u Srbiji već koriste ovu platformu, biće mentori kolegama u susjednim zemljama, što će omogućiti regionalnu razmjenu iskustava i doprinijeti procesu digitalizacije u regionu.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke saradnje BFC SEE mreže i njenih članica NALED-a, Privredne komore Srpske i Privredne komore Crne Gore.

BFC SEE je regionalna mreža koju čine partnerske institucije iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, koja sprovodi program unapređenja konkurentnosti ЈLS i BFC SEE sertifikaciju jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje.