latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:30 ⇒ 13:03 | Autor: SRNA

Dozvola za uvoz otpada izdata na dan proglašenja prirodne nesreće (FOTO)

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla da je dozvolu za uvoz otpada, koji je istovaren u Drvaru i Bosanskom Grahovu, izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. marta, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, a na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, izdatog od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, izdatog 19. februara.
Otpad - Foto: RTRS
OtpadFoto: RTRS

- Zanima nas kako je neko mogao da izda dozvolu o uvozu tekstilnog otpada iz Italije, iz Padove, iz zemlje koja je u tom periodu bila žarište virusa korona, a u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće. Zahtijevamo da se hitno riješi ovaj problem koji se dogodio u Drvaru i Bosanskom Grahovu - rekla je Runićeva.

Foto: RTRS

Runićeva se nalazi kod Panelke, u krugu nekadašnje firme Grmeč, gdje inspekcija iz Livna radi na utvrđivanju okolnosti pod kojima je tekstilni otpad iz Italije stigao u Drvar.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je juče i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru.

Foto: RTRS

Opštinsko vijeće Drvara zatražilo je sinoć da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 časa nalože odgovornim fizičkim i pravnim licima i drugim organima izmještanje tekstilnog otpada iz Italije istovarenog u nekadašnju fabriku Grmeč, radi zaštite i bezbjednosti građana, rekla je nakon sjednice Runićeva.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović rekao je da incident sa otpadom predstavlja kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, kao i krivično djelo prema članu 178 Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na sprečavanje povratka.