latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:52 | Autor: SRNA

Sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA u srijedu

Sjednica Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije biće održana u srijedu, 8. jula, potvrdio je Srni zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Predrag Kožul /HDZ BiH/.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

Kožul je rekao da je dobio obavještenje o održavanju sjednice, ali da još nema dnevni red.

- Ne znam da li je riječ o nastavku prethodne sjednice, koja nije dovršena, ili o nečemu drugom - naveo je Kožul.

Na pitanje da li je normalno da se u bezbjednosnom sektoru, koji je vrlo osjetljivo područje, nadležne institucije bave pitanjima da li direktor OBA ili bilo koje druge bezbjednosne agencije ima ili nema diplomu, Kožul je rekao da bi u normalnim okolnostima ova komisija trebalo da se bavi suštinskim temama rada agencije, a ne diplomom njenog direktora.

- Bilo bi puno bolje da se mi kao komisija koja nadzire rad OBA bavimo suštinskim temama rada agencije u mjeri u kojoj smo nadležni - istakao je Kožul i dodao da na prošloj sjednici komisije nisu ni došli do razmatranja izvještaja glavnog inspektora.

On je rekao da očekuje da članovi komisije na narednoj sjednici dobiju sve potrebne informacije i nastave sa sjednicom koja je prošli put prekinuta.

- Na toj sjednici bilo je niz vrlo zanimljivih izvještaja glavnog inspektora i niz drugih izvještaja. To je temeljni posao ove komisije - da se bavi analizom rada OBA kroz izvještaje u prvom redu glavnog inspektora, ali i izvještaje o radu - konstatovao je Kožul.

Zajednička komisija parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH usvojila je 17. juna zaključak da direktor ove agencije Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da Komisiji predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi.

Mehmedagić je 1. jula dostavio diplomu Više upravne škole koju je završio prije rata, te diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OBA.

Pomenutim zaključkom, Komisija je zatražila od predsjedavajućeg Savjeta ministara da dostavi imena kandidata za generalnog direktora i glavnog inspektora kako bi u skladu sa zakonom obavila raspravu, jer je aktuelnom rukovodstvu OBA još 19. novembra 2019. godine istekao mandat.

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je polovinom novembra prošle godine diplomu Mehmedagiću nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.