latinica  ћирилица
03/07/2020 |  12:27 ⇒ 15:11 | Autor: RTRS

Cvijanović: Zajedno na izbore u Mostaru i Srebrenici (FOTO)

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednicima političkih partija i šefovima klubova političkih partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Željka Cvijanović i predstavnici političkih partija - Foto: RTRS
Željka Cvijanović i predstavnici političkih partijaFoto: RTRS

Predsjednica Srpske je nakon sastanka izjavila da je dogovoren zajednički izlazak na izbore u Mostaru i Srebrenici.

Cvijanović je navela da je zajednička procjena učesnika sastanka da u Srebrenici kao jednom od strateški važnih mjesta, treba da postoji zajednički nastup na izborima.

- Donijeli smo jasne stavove, kao što smo to imali i u prethodnom periodu. U narednih pet do sedam dana treba da se obave razgovori na lokalnom nivou i ti će razgovori imati podršku svih ovih političkih partija, nakon čega možemo da krenemo u promociju zajedničke kandidature - rekla je ona.

Predsjednica Srpske je navela da ovo predstavlja svojevrstan poziv političkim partijama u Srpskoj da u narednih nekoliko dana sjednu i da se postigne odgovorajući dogovor koji će biti pozdravljen od rukovodstva političkih partija.

Što se tiče Mostara, ona je naglasila da je tu situacija nešto drugačija, s obzirom na to da su u toku o određene pripremne aktivnosti koje se tiču održavanja izbora prvi put nakon mnogo godina.

- Izrazili smo apsolutno nezadovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru, ali i potrebu da se pod hitno riješi pitanje konstitutivnosti, stvarne, praktične i političke konstitutivnosti srpskog naroda u pojedinim kantonima i generalno u Federaciji BiH - istakla je Cvijanović.

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske je dodala da će u kontekstu predstojećih aktivnosti, srpskim klubovima biti prepušteno da obave dodatne konsultacije za donošenje Izbornog zakona.

- Tu je maglovita situacija kada je u pitanju budućnost i šta to treba da uživa srpska zajednica. Ono što je važno jeste da kakvo god da bude rješenje i ishod ovih zakonodavnih aktivnosti koje su pred nama, posebno je važan naš zaključak na današnjem sastanku da mi želimo i ići ćemo sa zajedničkim nastupom i kad je u pitanju grad Mostar - rekla je Cvijanović.

Ona je poručila Srbima koji žive u Mostaru da znaju da uživaju podršku Republike Srpske, da su političke partije ovdje složne, da razumiju njihovu poziciju i da će na svaki mogući način, zakonodavnim i političkim sredstvima, nastojati da obezbijede njihovu bolju poziciju.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je lider SNSD-a, te predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a.

Foto: RTRS

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Snježana Novaković Bursać, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stavandić, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SPS-a Goran Selak, generalni sekretar DNS-a Darko Banjac, potpredsjednik SDS-a Rado Savić i zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković.

Izvor: RTRS/SRNA