latinica  ћирилица
03/07/2020 |  13:00 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

U toku inspekcijski nadzor nad otpadom u Bosanskom Grahovu i Drvaru (FOTO/VIDEO)

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je za Srnu da je u toku inspekcijski nadzor nad reciklažnim otpadom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu i Drvaru.
Otpad - Foto: RTRS
OtpadFoto: RTRS

On je istakao da će o rezultatima inspekcijskog nadzora spornog otpada u Bosanskom Grahovu i Drvaru javnost biti blagovremeno informisana.

Ajdinović je dodao da inspekcijski nadzor vrše Inspekcija za zaštitu životne sredine i Tržišna inspekcija Livanjskog kantona, a sve u korodinaciji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, Inspektoratom urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, kao i sanitarnom inspekcijom.

Foto: RTRS

Stanovnici Drvara i Bosanskog Grahova blokirali su juče putne pravce u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla da je dozvolu za uvoz otpada izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. marta, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, a na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, izdatog od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, izdatog 19. februara.

Opštinsko vijeće Drvara zatražilo je sinoć da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 časa nalože odgovornim fizičkim i pravnim licima i drugim organima izmještanje otpada, radi zaštite i bezbjednosti građana.

Foto: RTRS

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović rekao je da incident sa otpadom predstavlja kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, kao i krivično djelo prema članu 178 Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na sprečavanje povratka.