latinica  ћирилица
03/07/2020 |  13:38 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Šukalo: Pravno nesiguran život BiH ne može dugo da potraje

Savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika Marko Šukalo izjavio je za Srnu da Ustavni sud BiH tumači ustavne odredbe nekonzistentno i od slučaja do slučaja.
Marko Šukalo - Foto: SRNA
Marko ŠukaloFoto: SRNA

Komentarišući Odluku Ustavnog suda kojom se odbacuje zahtjev poslanika SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o odgođanju lokalnih izbora, Šukalo je rekao da Ustavni sud zahtjeve uzima u razmatranje isključivo kada to njima odgovara.

- Ustavom BiH propisano je da je BiH demokratska država koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Ustavni sud se mogao pozvati na ovu formulaciju Ustava BiH i konstatovati da je ugroženo pravo građana na slobodne i demokratske izbore - naglasio je Šukalo, koji je i doktorand Ustavnog prava.

Prema njegovim riječima, da se Ustavni sud upustio u meritum odlučivanja, morao bi odlučiti u smislu da je protivustavna odluka Centralne izborne komisije BiH kojom je odgođeno održavanje lokalnih izbora.

- Odlukom CIK-a BiH povrijeđen je Ustav BiH, i to član 1, stav 2, a Ustavni sud je bio u obavezi da zaštiti Ustav. Ali Ustavni sud BiH se u velikom broju slučajeva stavio u ulogu ustavotvorca i odlučivao je kako u datom trenutku odgovara određenim političkim snagama u Sarajevu - poručio je Šukalo.

Šukalo je dodao da Ustavni sud BiH, umjesto da doprinese stabilnosti jasnim i nedvosmislenim tumačenjem Ustava, odlučivanjem od slučaja do slučaja unosi dodatnu dozu nepovjerenja kako u taj Sud, tako i u zajednicu BiH i sve njene institucije.

- Treba se podsjetiti da je Ustavni sud u mnogim slučajevima odlučivao kada nije imao osnova za to, a da se pri konkretnom kršenju Ustava proglašavao nenadležnim - dodao je Šukalo.

On je napomenuo da su mnoge prenesene nadležnosti na nivo zajednice antiustavne, ali Ustavni sud nikada nije našao za shodno da odlučuje o tim pitanjima, dok je sa druge strane odlučivao o onome za šta nije nadležan.

- BiH živi pravno nesiguran život, koji ne može dugo da potraje - istakao je Šukalo.

SNSD je 26. maja uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori budu odgođeni za 15. novembar. Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.