latinica  ћирилица
03/07/2020 |  14:24 | Autor: SRNA

Rigoroznije mjere u FBiH ukoliko dođe do pogoršanja

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić izjavio je da je epidemiološka situacija u FBiH za sada još pod kontrolom, ali da će ukoliko dođe do naglog rasta broja zaraženih virusom korona biti uvedene rigoroznije mjere.

Mandić je naglasio da se FBiH suočava sa povećanjem broja zaraženih virusom korona, te da kantonalni krizni štabovi još nisu uveli neke restriktivnije mjere.

- Međutim, Vlada je juče na sjednici usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji sa devet zaključaka, među kojima je i da se na području FBiH može proglasiti stanje epidemije mada još kantoni nisu posegnuli za restriktivnijim mjerama iako su za to dobili ovlaštenja od Federalnog kriznog štaba - rekao je Mandić za N1.

Mandić je pojasnio da je za proglašenje stanja epidemije u FBiH potrebno dobiti mišljenje Zavoda za javno zdravstvo, Kancelarije za zakonodavstvo, kao i Ministarstva finansija i Ministarstva pravde.

- Ako se drastično poveća broj zaraženih, što još nije slučaj, odnosno nemamo drastično povećanje na području cijele FBiH, ali ako se ovako nastavi, mi ćemo imati situaciju gdje ćemo morati uvesti rigoroznije mjere. Međutim, šta one znače? Vidjeli ste da smo maltene živjeli tri mjeseca u nekim restriktivnim mjerama i ništa se nismo naučili. Čim je ukinuto stanje nesreće, ljudi su se počeli ponašati kao da nije bilo ništa - naveo je Mandić.

On je naglasio da je situacija sada pod kontrolom, te da zdravstveni sistem nije preopterećen.