latinica  ћирилица
03/07/2020 |  14:39 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Јujić: Cilj posjetiti sve lokalne zajednice u Srpskoj (FOTO)

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić razgovarala je danas sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem i istakla da joj je cilj da sa saradnicima posjeti sve jedinice lokalne samouprave u Srpskoj.
Senka Јujić i Igor Radojičić - sastanak -
Senka Јujić i Igor Radojičić - sastanak

- Krenula sam sa Kozarskom Dubicom, danas sam u Banjaluci, zahvaljujem gradonačelniku na izdvojenom vremenu. Naš razgovor je obuhvatio razne teme, dotakli smo se različitih problema - rekla je Јujićeva novinarima.

Ona je istakla da je Ministarstvo kojem je na čelu imalo i do sada dobru saradnju sa Gradskom upravom Banjaluke i da će ona biti nastavljena.

Gradonačelnik Banjaluke izjavio je da su vanredna situacija i vanredno stanje zbog virusa korona u proteklim mjesecima pokazali potrebu za usklađivanjem zakonodavstva sa praksom.

- U svim zakonima, počevši od Zakona o lokalnoj samoupravi i o službenicima, pa do zakona koji su primjenjivani ili se još primjenjuju, Zakon o zaštiti i spasavanju stanovništva, Zakon o sprečavanju širenje zaraze i bolesti, potrebno je ozbiljnije razraditi, detaljnije i preciznije šta znači vanredno stanje, šta znači vanredna situacija i kakva postupanja su moguća i ko je za šta nadležan - rekao je Radojičić.

On je nakon sastanka sa Јujićevom rekao novinarima da je epidemija, koja još traje, pokazala da ima neusklađenosti i pravnih praznina, ističući da bi trebalo raditi na tim rješenjima sada detaljnije sa iskustvom iz proteklih mjeseci.

Radojičić je naveo da je sa ministrom uprave i lokalne samouprave razgovarano o bezbroj tema i o onome što je iz domena lokalne samouprave vezano za Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o službenicima, o nizu pitanja o kojima je i ranije razgovarano sa resornim ministarstvom, o pitanju broja službenika u upravi i kriterijumu na koji Banjaluka već godinama ima primjedbe.

- Kriterijum o broju zaposlenih jedan na 3.000 stanovnika je doveden u pitanje sa popisom stanovništva u Banjaluci - kaže Radojičić.

On je rekao da je u Banjaluci situacija sa popisom potpuno nelogična i dodao da se brojevi ni sa čim ne slažu.

Radojičić je rekao da, prema popisu, Banjaluka ima oko 180.000 stanovnika, a broj birača, odnosno punoljetnih stanovnika je veći od 190.000, dodajući da su i jedan i drugi spisak relevantni.

- Spisak birača je rezultat evidencije izdatih ličnih karata, takozvane pasivne registracije, a popis stanovništva je opet rezultat jedne aktivnosti provedene na terenu i imate veći broj punoljetnih od ukupnog broja građana, a to su onda uslovi za normiranje broja zaposlenih koji su problematični - naveo je Radojičić.

On je rekao da je razgovarano o tome šta su organizacione jedinice u Gradskoj upravi, o neusaglašenosti sa nekim drugim zakonima, kao što su zakoni koji regulišu protivpožarnu zaštitu, zaštitu od požara i o pitanjima kolektivnih ugovora, odnosno odnosa između administracije i sindikata.

Radojičić je istakao da grad ima dobru saradnju sa sindikatima i da su, prema novom kolektivnom ugovoru koji je postignut na republičkom nivou, otvoreni razgovori sa sindikatima o platama i položaju zaposlenih početkom godine, nakon čega je naišla kriza, te su svi ti razgovori obustavljeni, jer je po normama iz novog kolektivnog ugovora trebalo određenim kategorijama zaposlenih u nekoliko klasa povećavati plate.

- Sada to nije realno zato što imamo ogroman pad prihoda i sa sindikatom je usaglašeno, mi smo te pregovore obustavili nadajući se da se neće morati smanjivati plate, a bilo koje povećavanje plata bilo kojoj klasi ili kategoriji u ovom momentu nije realno - objasnio je Radojičić.