latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:05 ⇒ 15:41 | Autor: SRNA

Foča: Zabrinjavajući epidemiološki podaci

Opštinski štab za vanredne situacije ocijenio je na današnjem sastanku da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Gornjeg Podrinja i Hercegovine, o čemu govore podaci zdravstvenih ustanova, te da je potrebno svima skrenuti pažnju na nošenje zaštitne maske, držanje rastojanja i stalnu dezinfekciju.
Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, Foča - Foto: SRNA
Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, FočaFoto: SRNA

Na području opštine Foča dvije osobe su pozitivne na virus korona, i to bez simptoma, pa su u kućnoj izolaciji, a u izolaciji je i 13 njihovih kontakata, dok je na liječenju u Univerzitetskoj bolnici Foča sedam pacijenata iz okolnih opština zaraženih koronom.

Pomoćnik direktora Univerzitetske bolnice Marija Petrović kaže da su pacijenti iz Višegrada, Rogatice, Novog Goražda, Berkovića, Bileće i Nevesinja.

- Troje je sa težom, a četvoro sa srednje teškom kliničkom slikom - rekla je Petrovićeva.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović kaže da je testirano sedam kontakata osoba pozitivnih na koronu i rezultati su negativni, dok su jutros uzeti brisevi još četiri kontakta i rezultati se očekuju u toku dana.

Ristanović ističe da se u regiji povećava broj zaraženih, što su zabrinjavajući podaci.

- Građanima savjetujemo da telefonski zakazuju preglede i da poštuju termine da se ne bi stvarale gužve. I dalje imamo ambulantu za akutne respiratorne infekcije, tako da sve osobe koje imaju temperaturu pregledamo posebno i one ne ulaze u zgradu Doma zdravlja - rekao je Ristanović.

On je preporučio svima koji primijete da imaju povišenu temperaturu da ne idu na posao, već da se jave porodičnom ljekaru.

Opštinski štab za vanredne situacije upozorio je trgovce, ugostitelje i vlasnike ostalih prodajnih objekata da se radnici i kupci moraju strogo pridržavati nošenja maski i drugih obaveznih mjera zaštite.

Načelnik opštine Radisav Mašić ističe da je posebno zabrinjavajuće što je virus ušao u zdravstvene ustanove, tačnije u Dom zdravlja u Višegradu.

- U Višegradu su oboljela tri ljekara i jedna medicinska sestra. Sve ovo govori da se narod suviše opustio, kao da je virus negdje otišao. Ali, virus je i dalje tu - upozorio je Mašić.

On je istakao da je važno da ljudi poštuju preporuke struke.

- Nošenje maske u zatvorenom prostoru je obavezno i trgovci ne bi smjeli dozvoliti da kupci ulaze bez maske. Moraju na to upozoravati i obezbijediti dezinfekciona sredstva. Inspektori će biti na terenu, kontrolisaće i skretati pažnju onima koji se ne pridržavaju, nakon čega će početi i da kažnjavaju - naveo je Mašić.

Opštinski štab donio je odluku da se novi režim rada trgovinskih, zanatskih i uslužnih djelatnosti, koji je juče usvojen na sjednici fočanskog parlamenta, primjenjuje već od sutra.

To znači da će prodavnice radnima danima i subotom raditi od 7.00 do 22.00, a nedjeljom od 7.00 do 12.00 časova.