latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:06 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Radojičić: Nepotrebne restriktivne mjere

 Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su procjene da trenutno u ovom gradu nema potrebe za preduzimanjem novih, drastičnijih restriktivnih mjera zbog virusa korona, ukazujući da bi njihovo eventualno uvođenje imalo loš rezultat po ekonomske prilike.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

On je podsjetio da se trenutno u Banjaluci primjenjuju postojeće mjere Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije sa zadnje sjednice.

- Dalje pogoršanje situacije, veći broj oboljelih, teža klinička slika ili fatalni ishodi zahtijevali bi raspravu o novim mjerama. One bi imale dramatično loš rezultat po ekonomske prilike jer, jedna od konsekvenci koja je vremenom eskalirala nisu samo zdravstvene, već i ekonomske i socijalne prilike - rekao je Radojičić.

Radojičić je novinarima rekao da je zabilježen i globalni i lokalni pad ekonomije, povećan broj nezaposlenih i smanjenje prihoda u gotovo svim djelatnostima, što za posljedicu ima smanjenje javnih prihoda.

- Svako dalje gašenje ili restriktivne mjere izazvale bi nove dramatične ekonomske i socijalne posljedice, što se, takođe, mora imati u vidu - rekao je Radojičić.

On je rekao da se Banjaluka već nekoliko sedmica nalazi u istom, nešto lošijem režimu, kada je riječ o broju zaraženih virusom korona.

- Naravno da bismo voljeli i da smo očekivali da epidemija opada, međutim, ona je lokalno i na nivou Republike i regionalno opet u istom talasu - pojačana - istakao je Radojičić.

Radojičić je naveo da u Banjaluci već nekoliko sedmica nije bilo fatalnih ishoda što je drugačije u odnosu na početak epidemije, kada je bilo dosta smrtnih slučajeva, što govori i o kliničkoj slici zaraženih.

On je naglasio da se prati i broj lica koji su na intenzivnoj njezi, koji se jako mijenjao, navodeći da ih je prošle sedmice u jednom momentu bilo nula, a sada šest.