latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:08 | Autor: SRNA

Poziv na čovjekoljublje, dostojanstvo i dar drugome

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve /SPC/ uputila je danas Poziv crkve na bratsku ljubav i uzajamnost u kojem sve bogoljubive hrišćane i sve ljude dobre volje poziva da pred predstojećim tegobama stoje dostojanstveno, da budu čovjekoljubivi u mjeri na koju poziva Јevanđelje, da bratski dijele i brinu o prijatelju i komšiji onako kako bi voljeli da neko brine o njima.
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs) -
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs)

U pozivu se poručuje onima kojima je Bog dao da imaju, da imovinu shvate kao dar koji, u ovim teškim vremenima, po rasuđivanju i onoliko koliko se može, podijele sa drugima.

- A oni koji prime pomoć ili zajam, neka to čine sa blagodarnošću. Kakvi budemo jedni prema drugima, sada kad je najteže, tako će nam i Gospod vratiti, kada, po Njegovoj volji i milosti, dođu dani izbavljenja od vaskolikih napasti koje nas snalaze - poručuje Mitropolija SPC sa Cetinja.

U Pozivu se ističe da u ovom burnom vremenu borbe za elementarnu pravdu i odbranu Crkve od nasrtaja antiustavnog bezakonja, "pastirska nam briga nalaže da upozorimo i na opasnosti koje su se nadvile nad golim životima vjerujućih hrišćana i svih građana Crne Gore".

Oni ističu da molitvene litije, na jedinstven način u Evropi, pokazuju da je narod postao slobodan.

- Svima nam je teško, a biće još teže u pogledu materijalne egzistencije. Sudbinu većine građana dijele i naši sveštenici – od kojih mnogi žive od socijalne pomoći Crkve, koja u stvari živi od naroda, kao i monasi koji su se i zakleli na siromašan i skroman život - ističe se u Pozivu na bratsku ljubav i uzajamnost.

Oni dodaju da je Crkva, pored brige o sveštenstvu i monaštvu sa mnoštvom novoobnovljenih manastira, od svojih nevelikih sredstava otvorila i četiri narodne kuhinje /Cetinje, Podgorica, Berane, Bijelo Polje/ u kojima se hrane stotine siromašnih porodica.

Istovremeno, Mitropolija, naročito preko Manastira Ostroga, na svaki način, pomaže velikom broju ugroženih ljudi, a posebna je briga posvećena izbjeglicama sa Kosova i Metohije, iz BiH, Hrvatske.

Osim toga, Crkva se brine i o omladini, koja je budućnost ove zemlje, tako što izdvaja desetine stipendija za studente raznih fakulteta.

- Bukvalno, sve što je stekla i što stiče svojim trudom, kao i što dobije narodnim prilozima, Crkva dijeli i dodjeljuje drugima. Naše monaštvo sve se više bavi poljoprivredom i stočarstvom, obnavljajući duhovno sebe i svetinje, kao i ostatke crkvene imovine koju država nije oduzela - ističe se u Pozivu.

Oni navode i da monasi i monahinje svojim trudom zarađuju svoj hljeb, sve im je zajedničko, niko od njih ne stiče za sebe ili svoje nego samo za opštu korist i služenje svima.

- Tim svojim trudom, kao i uvijek, služe za primjer svima građanima, naročito onima koji su napustili svoja imanja, a u gradovima ostali i ostaju bez posla i plate - navode iz Mitropolije sa Cetinja.