latinica  ћирилица
03/07/2020 |  16:27 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

CIK: Obezbijediti novac za lokalne izbore

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da "Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku obezbijediti finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora 2020. godine".

- Nepoštovanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na obezbjeđivanje finansijskih sredstava za izbore dovelo je do odgađanja održavanja lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar - saopšteno je iz CIK-a.

U saopštenju se konstatuje da je situacija i sada "nepromijenjena" i da "finansijska sredstva još nisu obezbijeđena".

Iz CIK-a navode da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i ranije utvrđenim Operativnim planom sprovođenja izbornih radnji dovedena u pitanje.

- Јedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova, i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta. Štampanje privremenih biračkih spiskova, a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebalo je da počne sutra, ali zbog činjenice da finansijska sredstva nisu obezbijeđena, ta aktivnost neće biti realizovana na vrijeme - tvrde iz CIK-a.

Iz ove institucije su upozorili da "eventualno skraćivanje perioda u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može uticati na tačnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska".

- Na ovaj način informišemo javnost da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH - tvrde iz CIK-a.

Pozivaju još jednom nadležne organe vlasti u BiH da obezbijede finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora u BiH.