latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:11 ⇒ 04/07/2020 | 07:35 | Autor: RTRS

U Srpskoj još 79 lica zaraženo; Virus korona nije ušao u bijeljinsku bolnicu (VIDEO)

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa od 468 testiranih, virus korona potvrđen je kod 79 lica. Prema mjestu prebivališta, najviše novopotvrđenih slučajeva je u Bijeljini, a slijede je Banjaluka i Zvornik.
Bolnica Sveti Vračevi Bijeljina - Foto: RTRS
Bolnica Sveti Vračevi BijeljinaFoto: RTRS

79 novih slučajeva pozitivnih na virus korona iz 23 lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Pojedinačno, najviše ih dolazi iz Bijeljine, čak 21, od kojih četiri zdravstvena radnika, navodno zaražena na jednoj zabavi. Sa brojem pozitivnih raste i zabrinutost, ali iz Semberije poruka – virus nije ušao u bolnicu.

- Znači ukupno do sada sedam zaraženih zdravstvenih radnika.Sve te infekcije kovidom 19 kod zdravstvenih radnika su se desile van zdravstvenih institucija - rekla je Milica Lovrić direktorka bolnice Sveti Vračevi Bijeljina.

Rast broja pozitivnih među zdravstvenim radnicima i stanovništvom Semberije povod je za posjetu stručnjaka iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ali i razlog za još jedan apel građanima, koji nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije dolazi i od gradonačelnika.

- Najefikasnije širenje virusa, da tako kažem, je na okupljanima u zatvorenom prostoru, na raznim proslavama, na raznim sportskim manifestacijama - smatra Јela Aćimović specijalista epidemilogije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićič aopelovao je na sugrađane da budu odgovorni.

- Samo jedno druženje koje je izazvalo da se zarazi veći broj ljudi. Јa još jednom apelujem na naše sugrađane, kad su bili toliko mjeseci odgovorni, poštovali sva pravila i sve zabrane, da tako nastavimo - kaže Mićić.

Sa 766 ukupno potvrđenih slučajeva virusa, Banjaluka je u Republici Srpskoj i dalje najveće žarište. Uprkos brojevima, sve procjene trenutne epidemiološke situacije govore da nema potrebe za novim, drastičnijim restriktivnim mjerama kaže gradonačelnik i dodaje, svaka nova ograničenja imala bi loš rezultat po ekonomiju.

- Dalje pogoršanje situacije, veći broj oboljelih, teža klinička slika ili fatalni ishod, zahtjevali bi raspravu o novim mjerama, one bi ne sumnjivo imale dramatično loš rezultat po ekonomske prilike - naglasio je Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke.

Iako bilježi rast pozitivnih slučajeva, svi pacijenti u Zvorniku relativno su dobrog zdravstvenog stanja. Prevencije radi, nadležni vrše pojačane kontrole nošenja maski. Za slučaj da se negativan trend nastavi, nadležni planiraju ponovno otvaranje lokalnog karantina.

- Za one koji budu pozitivni u periodu koji je pred nama, a nemaju uslove da se izoluju u svom domu, mi ćemo za ljih pripremiti uslove i već su spremni praktično, u fiskulturnoj sali Osnovne škole u Karajaku - smatra Zoran Stevanović gradonačelnik Zvornika.

Rast broja pozitivnih usložnjava situaciju, posebno u manjim sredinama. Direktorka ljubinskog Doma zdravlja Svjetlana Vojčić situaciju u toj opštini ocjenjuje teškom, a podaci brinu i nadležne u Foči. Na Palama je prioritet spriječiti širenje virusa u Studentskom centru i vrtiću. Uz apel za pridržavanje svih mjera iz ovih opština, ali i iz Višegrada apepluju na građane da bez prijeke potrebe ne dolaze u Domove zdravlja.

- Јedno lice je hospitalizovano, ostala tri lica nemaju neke simptome izražene i oni će biti u kućnoj izolaciji kao i njihove porodice - istakla je Slađana Miovčić sanitarni inspektor opštine Višegrad.

Sa 79 novih slučajeva, Republika Srpska bilježi 2.451 pozitivan slučaj na virus korona. 126 lica je preminulo. Veliki rast broja novih slučajeva proteklih dana bilježi i Federacija. Samo danas u tom entitetu zabilježena su 94 nova slučaja. Tako je 2.480 trenutno pozitivnih, dok je ukupno 60 preminulih.