latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:32 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Srednjoškolsko obrazovanje uskladiti sa tržištem rada (VIDEO)

Srednjoškolsko obrazovanje mora da bude usklađeno sa potrebama tržišta rada, sa ciljem da se obezbijede radna mjesta, izjavila je ministarka Natalija Trivić. Uvođenje ovakvih novina u srednjoškolski nastavni proces, počinje 1. septembra, za kada je planiran i povratak đaka u školske klupe.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

Ativnosti Vlade Republike Srpske u smislu podsticaja deficitarnih zanimanja, podstakla su porast upisanih učenika, što je i potvrđeno na prvom upisnom roku u novu školsku godinu.

- U prethodnom periodu smo imali veoma teške i kompleksne zadatke, zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Republičkim pedagoškim zavodom, ali mislim da smo vrlo uspješno kako i svi direktori škola, tako i profesori, učenici i njihovi roditelji - naglasila je Biljana Pisić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač.

U srednjem stručnom obrazovanju reforma se najviše odnosi na prilagođavanje nastavnih planova i programa, što je od velikog značaja kako za učenike, tako i za tržište rada.

Već od septembra očekujemo povećan obim praktične nastave kod poslodavaca, gdje smo zakonom definisali najmanje 25 odsto od ukupne praktične nastave koja je namjenjena za srednje škole - istakla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske pričao je o novim zanimanjima.

- Za sva nova zanimanja koja su učenici upisali, uradićemo nove programe za prvi razred. Za svih 106 novih zanimanjadostavili smo planove sa ciljem da promijene budu samo u stručnom obrazovanju - rekao je Damjanović.

Prema podacima, u svim lokalnim zajednicama osim u Banjaluci, interesovanje učenika za gimnaziju je veoma slabo. Razlog je, kažu nadležni, to što ona već dugi niz godina funkcioniše po istom planu i programu.