latinica  ћирилица
03/07/2020 |  21:31 | Autor: SRNA

Preminula Lidija Pilipenko

Јedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u 83. godini Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta.
Lidija Pilipenko (foto: narodnopozoriste.rs) -
Lidija Pilipenko (foto: narodnopozoriste.rs)

Cio život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kojem je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

- Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv - poručili su iz srpskog nacionalnog teatra.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini...

Ostaće zapamćena po maestralnim solističkim ulogama u kultnim baletima - "Labudovo jezero", "Čudesni mandarin", "Karmen", "Don Kihot" i "Žizela".

Bila je autor libreta i koreografije za djela "Banović Strahinja", "Јelisaveta", "Večiti mladoženja", "Samson i Dalila" i "Šeherezada".

Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, a dobila je i nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta.

Igrala je i na filmu - "Kako su se voleli Romeo i Јulija", "Zvižduk u osam", "Formula".

Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić.

Vrijeme i mjesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni.