latinica  ћирилица
03/07/2020 |  22:44 | Autor: SRNA

Bijeljina: Umjetnički performans Darka Јuroševića - "Šah cara Dušana"

Akademski vajar i slikar iz Milića Darko Јurošević priredio je bijeljinskoj publici umjetnički performans na otvaranju izložbe svojih instalacija pod nazivom "Šah cara Dušana" u Galeriji Centra za kulturu.
Bijeljina - "Šah cara Dušana" u Galeriji Centra za kulturu - Foto: SRNA
Bijeljina - "Šah cara Dušana" u Galeriji Centra za kulturuFoto: SRNA

Autor kaže da je izložbu pripremao četiri godine, da je inspirisana srednjevjekovnom Srbijom i da, na neki način, glorifikuje snažnu srpsku državu.

- Šah je misaona igra, nagoni vas na razmišljanje i povlačenje inteligentnih poteza, onakvih kakve je povlačio Car Dušan - rekao je Јurošević novinarima.

Kustos Galerije Milijanko Miholjčić rekao je na otvaranju da je Јurošević svojom kreativnošću stvorio fascinantan, savršen, vrhunski spoj primjenjene i likovne umjetnosti, videa, muzike i teatra, izložbom koja je premijerno prikazana u Bijeljini, gdje publika ima priliku da je vidi do 22. jula.

Autor teksta u katalogu koji prati izložbu, književnik Nedeljko Babić nazvao je Јuroševićevo djelo svečanošću koja na umjetnički način materijalizuje i slavi ljepotu, snagu i moć srpske države.

- U ovim godinama kad niti trebaju slikari, niti pisci, niti bilo ko, ko je spreman da iz temelja, iz dubine, iz onoga što ne znamo gdje smo iznese stvarnost, Јuroševićevo je djelo tu da nam kaže – evo vas, Srbi ste - ocijenio je Babić.

On je naveo da je centralna instalacija izložbe šahovski sto sa figurama izrađenim u drvetu, kralj i kraljica – srpski vladar Dušan Silni i princeza Јelena, likovno su skinuti sa freske i simbolizuju moć srpske države.

- Vitezove, kule, topove, konje i ljutu pješadiju autor je razvremenio i postrojio ih na bojnom polju crno-bijele srpske, viševjekovne, šah-mat pozicije - rekao je Babić i dodao da je sve to prikazano i slikarski kroz djelo "Bitka kod Valbužda".