X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/07/2020 |  09:01 ⇒ 11:13 | Izvor: SRNA

Ivancov: Moskva podržava suverenitet BiH i razvija posebne odnose sa Srpskom

Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, a u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH, poručio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.
Petar Ivancov - Foto: SRNA
Petar IvancovFoto: SRNA

Reagujući na pisanje pojedinih medija, koji pozivajući se na izvještaj odbora u Senatu SAD, tvrde da Rusija podriva suverenitet BiH, Ivancov je naglasio da Rusija sarađuje sa BiH i na centralnom nivou i sa entitetima i sa kantonima i opštinama.

- Radimo sa sve tri naroda i predstavnicima ostalih. Mi sarađujemo sa predstavnicama svih vjera. U čemu je onda problem? Da li u tome da se naši, dejtonski pristupi ne poklapaju sa zadacima, postavljenim iz inostranstva s ciljem revizije osnovnih principa izgradnje BiH? - upitao je Ivancov.

On je u autorskom tekstu za "Glas Srpske" naglasio da je Rusija protiv takve revizije, te u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH.

Ivancov je upitao da li je možda problem u tome što Rusija dobro sarađuje sa Republikom Srpskom i njenim rukovodstvom.

- Naši posebni prijateljski odnosi sa Republikom Srpskom jesu činjenica. Ne samo da ih ne krijemo, već ih i visoko cijenimo i razvijamo na svaki način. I to se radi bez narušavanja interesa bilo koga. Spekulacije o "podrivanju suvereniteta" BiH, blago rečeno, nemaju ništa sa realnošću - naveo je Ivancov.

On je istakao da su ove varljive spekulacije očigledno namijenjene uvođenju šire javnosti u zabludu, stvaranju atmosfere napetosti radi rješavanja nekih vlastitih zadataka.

Ivancov je dodao da je Rusija protiv širenja NATO-a, koji "jeste agresivni vojno-politički blok, i koji stvara podjele u Evropi i podriva opšteevropsku stabilnost i bezbjednost".

- NATO je iz čisto političkih egoističkih interesa, na vlastitu inicijativu, kršeći međunarodno pravo, bombardovao gradove i mostove, civilnu infrastrukturu, prouzrokovao patnju nevinih civila, ne oklijevajući je koristio osiromašeni uranijum, kontaminirao ogromna područja ovdje na Balkanu, čije će se posljedice na zdravlje svih vas i nas osjećati još stoljećima - naveo je Ivancov.

Ivancov je poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO.

- Pokušaji da se "progura" integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa - zaključio je Ivancov.