latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:44 | Autor: SRNA

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u kosovskom dijalogu.
Entoni Godfri (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Entoni Godfri (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Godfri je naveo da Vučić, čija je stranka ubjedljivo pobijedila na proteklim izborima, ima mandat da se bavi pitanjem Kosova i punu odgovornost, dok Priština trenutno nema sagovornika za njega, ali se, prema informacijama koje dobija iz Prištine, radi na pravljenju infrastrukture za razgovore.

- Moj utisak je da sada, kada smo se dogovorili da tempo mora da bude brži, možemo da očekujemo brojne događaje na ovu temu i u evropskim prijestonicama - rekao je Godfri za "Politiku".

Godfri je odbacio ocjene da su inicijativu Bijele kuće o planiranom susretu rukovodstava Prištine i Beograda u Vašingtonu krajem juna minirali uticajni krugovi u Americi neprijateljski nastrojeni prema aktuelnom predsjedniku Donaldu Trampu, tako što su pokrenuli podizanje optužnica protiv prištinskog rukovodstva

On je rekao da susret predstavnika Prištine i Beograda u Bijeloj kući nije otkazan već odgođen, kao i da je siguran da će doći do nastavka dijaloga, uz američkog predstavnika Ričarda Grenela i uključivanje evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Godfri je napomenuo da je ideja Grenela bila da se u Bijeloj kući razgovara o ekonomskim pitanjima koja bi trasirala put za političke pregovore krajem godine, a ne o razmjeni teritorija.

U Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke "Blicu" je rečeno da bi bez odlaganja trebalo da se desi ponovno uspostavljanje političkog dijaloga između Beograda i Prištine, kojem posreduje EU.