latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:53 | Autor: SRNA

"Na zalihama više 200.000 testova, a stiže još"

Srbija trenutno na zalihama ima više od 200.000 testova za virus korona, a nova količina stiže za sedam dana, izjavila je direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Škodrićeva je rekla za TV Prva da ne postoji problem sa njihovom nabavkom, te da Institut "Batut" stalno procjenjuje i šalje određen broj testova gradovima u Srbiji.

Direktor "Batuta" Verica Јovanović izjavila je za RTS da je 80 odsto novozaraženih iz Beograda, kao i da raste broj inficiranih iz okruga gdje je proglašena vanredna situacija.

Ona je naglasila da nema potvrde da je virus mutirao, ali da je klinička manifestacija drugačija, obolijeva više mladih sa lakšom kliničkom slikom.

Јovanovićeva je apelovala da se poštuju preporuke, odnose nose maske, drži distanca i higijena ruku.

Ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je za RTS da su trenutno virusom korona zaražena 33 korisnika domova za stare, najviše iz doma Petrovaradin.

- Svaki novi korisnik doma mora da uradi pi-si-ar test na virus korona, nakon čega ide 14 dana u izolaciju - istakao je Đorđević i dodao kako se dešavalo da oni nakon pet-šest dana pokažu simptome.

Zbog povećanog broja zaraženih koronom, vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju i Ivanjici, a od 3. jula i u Beogradu, Šapcu, Čačku i Arilju.