X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/07/2020 |  10:23 ⇒ 12:15 | Izvor: SRNA

Čović: Bez partnerskog djelovanja nema podrške imenovanju bošnjačkih kadrova

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da će se u utorak, 7. jula, na sastanku sa liderima SNSD-a i SDA pokušati postići dogovor o partnerskom djelovanju naredne dvije godine, jer bez toga Hrvati neće dati podršku za imenovanje nijednog bošnjačkog kadra.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

Čović je istakao da partnerstvo HDZ-a i SDA ne postoji, a potpuno je nestalo posljednjih mjeseci imenovanjima hrvatskih zvaničnika u Centralnoj izbornoj komisiji, Centralnoj banci BiH i drugima bez bilo kakvog dogovora sa predstavnicima Hrvata i HNS-a.

- Nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku - rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je istakao da se mora napraviti program rada bar za dvije godine da bi se to promijenilo, da bi imali jasan orijentir za budućnost, ali i kada je riječ o privredi budući da će posljedice po ekonomiju zbog epidemije virusa korona biti ogromne.

- To su stvari koje moramo dogovoriti, a onda uz to i kadrovska pitanja - naglasio je Čović.

On je izrazio nadu da će se na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 7. i 8. jula usvojiti izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar i to po hitnom postupku, te budžet institucija BiH po redovnom postupku kako bi svako mogao ugraditi popravke.

- Što se tiče kadroviranja i u Savjetu ministara i u parlamentu BiH, HDZ BiH će imati jasan stav prema naše, partnerima. Vjerujem da ćemo na sastanku 7. jula riješiti te probleme - dodao je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamentrane Skupštine BiH.