latinica  ћирилица
04/07/2020 |  11:10 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

U Posavini završena realizacija "Programa razvoja ruralne konkurentnosti"

U posavskim opštinama Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar završena je realizacija "Programa razvoja ruralne konkurentnosti".

Sa oko 180 hiljada maraka finansirali su ga Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede, opštine i udruženje poljoprivredika "Posavina" iz Obudovca.

Marta Tešić iz Obudovca povrće i cvijeće proizvodi u plastenicima i na otvorenom.

Ovo je posao za cijelu porodicu i nekoliko sezonskih radnika.

Potražnje za domaćim povrćem uvijek ima, te je ovog proljeća proizvodnju proširila za još jedan plastenik.

- Plasiram proizvode na Arizoni. Puno pomaže plastenik koji smo dobili - kaže Mara.

Ovog proljeća, četrdeset poljoprivrednika s područja Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara dobilo je plastenike i repromaterijal za proizvodnju povrća, vrijednosti oko 180 hiljada maraka.

- Nama je bio cilj da, upravo ovu sekciju u okviru Udruženja "Posavina" Obudovac aktiviramo, odnosno da sa proizvođačima na ovim prostorima realizujemo ono što je predviđeno kroz RCDP rpojekat, odnosno IFAD-ov projekat - pojasnila je Slađaba Tovirac izvЈedinice za koordinaciju poljoprivrtedih projekata.

- U planu je da nastavimo saradnju, pogotovo vezano za plasteničku proizvodnju koja je ovdje za mala domaćinstva veoma interesantna i da zajedno sa klasterom radimo na uspostavljanju tržišta za te proizvođače - navodi Dragan Vučković, menadžer "Programa razvoja ruralne konkurentnosti".

Realizacija Programa razvoja ruralne konkurentnosti omogućila je da proizvodnja povrća u zatvorenom prostoru u ovom dijelu Posavine bude povećana za blizu jedan hektar.

Podrška povrtarima sada će biti usmjerena ka integrisanju i standardizaciji proizvodnje i povezivanju sa velikim trgovinskim lancima.