latinica  ћирилица
04/07/2020 |  11:59 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od oslobođenja Dervente

Dervenćani su danas proslavili Dan oslobođenja nakon kojeg su ukinuti logori i prestalo je odvođenje, mučenje i protjerivanje srpskog naroda, što su od ranog proljeća do 4. jula 1992. godine činile hrvatsko-muslimanske snage.
Derventa - Dan oslobođenja - pomen - Foto: SRNA
Derventa - Dan oslobođenja - pomenFoto: SRNA

Sa područja Dervente poginulo je 608 srpskih boraca, a više od 4.000 ih je ranjeno.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Čedo Vujičić rekao je da je u jednom dijelu opštine život stao 1992. godine, od ranog proljeća do 4. jula.

- To područje bilo je okupirano, bili su aktuelni logori, zarobljavanja, mučenja, protjerivanja i druge vrste torture - naveo je Vujičić.

On je podsjetio da su operacije za oslobođenje Dervente počele u junu i trajale su 15 dana, a bilo je mnogo poginulih, među kojima i pukovnik Trivun Trive Vujić, komandant 327. brigade.

Vujičić je dodao da je u završnim borbama za oslobođenje Dervente učestvovala 327. brigada, koja je bila na glavnom pravcu napada, Osinjska brigada, jedinica "Vukovi sa Vučijaka" i jedinice iz drugih opština.

Nekadašnji Komandir čete u 327. brigadi Miroslav Simić istakao je da je bilo teško vrijeme kada se krenulo u oslobađanje okupirane Dervente, a da je njegova četa bila na pravcu glavnine udarnih snaga i imala ogromne gubitke. Ipak, dodao je, došlo se do oslobođenja uz pomoć drugih jedinica.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić čestitao je Dan oslobođenja Dervente u proteklom odbrambeno- otadžbinskom ratu uz poruku da je prije 28 godina u Derventu došla sloboda i period normalnog življenja.

- Agonija je trajala od aprila do 4. juna 1992. godine, kada su jedince srpske vojske ušle na ovaj prostor, sjedište administrativnog centra. Uspostavljen je život u Derventi - napomenuo je Simić.

On je istakao da se borba njega i njegovih saradnika odnosi na to da svi oni koji žive u Derventi - Srbi, Hrvati, Bošnjaci i drugi, imaju život dostojan pažnje, da nema ljudi prve, druge ili treće klase.

- Svi su dobrodošli i ruka je pružena. Derventa se dobro obnavlja, ne u smislu povratka, ali ništa gore ili bolje nego u drugim sredinama. Vraća se život, došli smo u solidan vrh Republike Srpske po mnogo parametara. Najveća tekovina je tolerancija i radna mjesta - rekao je Simić novinarima.

Na centralnom spomen obilježju služen je spomen parastos i položeni vijenci.

Osim delegacije opštinske uprave, vijence su položili delegacije Boračke organizacije opštine Derventa, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih zarobljenika i Udruženja ratnih invalida"1991- 1995", predstavnici Udruženja "Veterani Republike Srpske" i Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, opštinskog SUBNOR-a, Policijske stanice i predstavnici političkih partija.

U Centru za kulturu priređen je svečani prijem koji su organizovali načelnik opštine Derventa Milorad Simić i Boračka organizacija ove opštine.