latinica  ћирилица
04/07/2020 |  12:21 ⇒ 12:25 | Autor: SRNA

U planu izgradnja privremene bolnice sa 500 do 1.000 ležajeva

Srbija planira izgradnju nove privremene bolnice sa 500 do 1.000 ležajeva, sa respiratorima, koja će biti glavna za eventualni sljedeći udar virusa korona, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
SD Arena (foto:© Sputnik / Dejan Simić) -
SD Arena (foto:© Sputnik / Dejan Simić)

- Sada razgovaramo, pregovaramo da napravimo veliku novu bolnicu, relativno privremenu, da može da traje 30 godina. Ovako ne možemo da izdržimo, sve su nam bolnice pune - naveo je Vučić.

On je napomenuo da Srbija testira više nego sve zemlje bivše Јugoslavije, plus Albanija, te istakao da su smo četiri zemlje u Evorpi – Njemačka, Austrija, Švajcarska i Italija testirale više građana od Srbije proporcionalno broju stanovnika.

Vučić je rekao da je Srbija testirala 428.000 građana, Crna Gora brzim testovima 18.000, Sjeverna Makedonija 64.000, cijela BiH 97.000, Hrvatska 82.000, a od zemalja EU Bugarska 147.000, Mađarska 281.000.

Vučić je rekao da je danas situacija u Novom Pazaru, jednom od žarišta zaraze, bolje nego juče, djelimično stabilizovano, ali da ima dvoje mrtvih.

Kada je riječ o zahtjevima da država odobri još jedan paket ekonomskih mjera pomoći zbog virusa korona, Vučić je rekao da "država nije ćup".

- Najbolje smo izašli finansijski iz krize. Tri meseca smo platili plate, a nije se radilo, dali smo 700 miliona evra ljudima u kešu. Ako bude islaćivala više para, država će da ugrozi svoju stabilnost i stopu javnog duga. To ne može - rekao je Vučić.

Na pitanje koliko će prioritet Vlade Srbije biti "zeleni oporavak" i "ekološka bezbjednost" s obzirom na poruke zvaničnika UN, EU, pa čak i pape, da svijet treba da ide na "zeleni oporavak" i "zelenu ekonomiju", Vučić je rekao da će više novca da uložu i zelenu energiju i čiste izvore energije.