latinica  ћирилица
04/07/2020 |  12:48 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

"Bijesna rulja" ruši spomenike liderima konfederacije

Američki predsjednik Donald Tramp kritikovao je danas kulturu bojkota ili nipodaštavanja onih koji su srušili spomenike tokom nedavnih antirasističkih protesta, te ih opisao kao "bijesnu rulju".

Tramp je demonstracije za rasnu jednakost opisao je kao "nemilosrdnu kampanju brisanja naše istorije, blaćenja naših heroja i vrijednosti i indoktrinaciju naše djece".

- Mi na to nećemo ćutati - poručio je Tramp u govoru na planini Rašmore povodom 4. jula - Dana nezavisnosti SAD, navodi Bi-Bi-Si.

Na planini Rašmor nalaze se izrezbarene glave četiri američka predsjednika, među njima Tomasa DŽefersona i DŽordža Vašingtona, koji su bili robovlasnici. Takođe, spomenik se nalazi na zemlji naroda Lakota Sijuksa koju im je američka vlada oduzela početkom 19. vijeka.

Tramp je rekao da će ovaj spomenik u Јužnoj Dakoti vječno podsjećati na praoce Amerike i slobodu.

Tramp, koji je kritikovan zbog način na koji rješava pitanje virusa korona, nije se u svom govoru bavio ovom tematikom. Od posljedica infekcije u SAD do sada je umrlo oko 130.000 ljudi, a zaraženo je više od 2,5 miliona.

- Ovaj spomenik nikada neće biti oskrnavljen i ovi heroji nikada neće biti omalovaženi - rekao je Tramp i dodao da će zaštititi spomenike od "ljevičarske kulturne revolucije".

Tramp je rekao da će ljudi koji napadaju "simbole nacionalnog zaostavštine" osjetiti zakon u punoj snazi. On je naveo da se oni koji su skrnavili statue suočavaju sa kaznom od 10 godina zatvora.

Dan nezavisnosti slavi se od 4. jula 1776. godine u SAD kada su članovi Drugog kontinentalnog kongresa, održanog u Filadelfiji, usvojili Deklaraciju o nezavisnosti.

Vremenom, razne druge ljetnje aktivnosti povezuju se sa proslavama 4. jula, uključujući piknike, bejzbol utakmice, takmičenja u jedenju lubenice kao i izleti na plaži. Uobičajena hrana bile su viršle, hamburgeri, kukuruz, salata od kupusa i kolač od jabuka.

Iako se ovaj dan slavi širom zemlje, istorijski gradovi kao Boston i Filadelfija su najpoznatiji po svojim proslavama.