latinica  ћирилица
04/07/2020 |  15:19 | Autor: SRNA

Đapo: Slijedi krivična prijava, nadležni da ispitaju dozvole

Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo najavila je da će u ponedjeljak, 6. jula, podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole firme "Krom reciklaža" iz Drvar, čiji su postupci uznemirili i zabrinuli građane ove i opštine Bosansko Grahovo.
Edita Đapo - Foto: Anadolija
Edita ĐapoFoto: Anadolija

- Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije biće vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u opštini Drvar i Livanjskom kantonu koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovaraće u tužilaštvu - navela je Đapo.

Ona je izrazila podršku načelniku opštine Drvar Dušici Runić i građane ove lokalne zajednice u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

Đapo smatra da je neophodno ispitati sve okolnosti kako je investitor iz Srbije dobio dokumente od Opštinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od opštine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo Ministarstvo građevine, obnove, prostornog uređenja i zaštite životne sredine Livanjskog kantona.

- Federalno ministarstvo ekologije i turizma dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme `Krom reciklaža` dobili smo uredne dokumente i na osnovu njih smo morali postupati - navela je Đapo.

Ona je naglasila da je Federalno ministarstvo ekologije i turizma kada je u pitanju izdavanje dozvola u ovom slučaju dovedeno pred svršen čin, kao i u nekim drugim slučajevima.

Prema njenim riječima, ako stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niži nivoi vlasti, ministarstvo na čijem je čelu, htjeli to ili ne, prema zakonu mora izdati dozvolu.

- Zbog toga je sada neophodno da tužilaštvo istraži kako je firma "Krom reciklaža" registrovana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi opštine Drvar, ali i sve druge detalje - navela je Đapo.

Đapo je pozvala kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti.

- Ako je firma registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada opštine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije - istakla je Đapo.

Ona je poručila građanima da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen.