latinica  ћирилица
04/07/2020 |  18:30 ⇒ 05/07/2020 | 08:24 | Autor: RTRS

Obilježena 78 godišnjica legendarne bitke na Kozari (FOTO/VIDEO)

U organizaciji vlada Srpske i Srbije, na Kozari je obilježen 4. juli - Dan borca i 78. godišnjica legendarne bitke, na čijim tekovinama Srpska danas funkcioniše. Ove godine, u manjem broju, zbog epidemiološke situacije, odata je pošta civilima i borcima stradalim u Drugom svjetskom ratu.
Kozara - Foto: RTRS
KozaraFoto: RTRS

U ljeto 1942. narod Potkozarja nije imao izbora. Spas su potražili na Kozari. U zbijegu - 80 hiljada žena, djece i staraca.

Danak ustaša na svojoj koži osjetio je i jasenovački logoraš, Božo Petrović.

- Mog su oca zaklali, to mi je majka ispričala, a za dva strica i  njihove familije ništa se ni dan danas nije saznalo - kaže Božo.

U Kozaračkoj ofanzivi zarobljeno je i u logore odvedeno 68 hiljada ljudi, a ubijeno 35 hiljada civila.

- Spomenuću da je Kozara dala više od 21 hiljade boraca a njih 9.932 su poginula i njihova imena su zapisana na memorijalnom zidu - naveo je Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a grada Prijedor iz reda potomaka.

Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega što je dala Kozara, ali i mnogih druga mjesta širom Republike Srpske, poručila je predsjednica Republike Željka Cvijanović.>

- Stradalništvo koje je bilo vezano za ovaj kraj svakako izaziva duboko poštovanje ali i neke druge stvari. To znači prvo kao opomenu da moramo graditi svoju budućnost, da moramo poštovati svoju prošlost, ali isto tako zasnivati našu budućnost na svim tim tekovinama, na svim tim vrijednostima i uvijek jačati institucije Republike Srpske zato što su oni garancija jake Republiek Srpske - naglasila je Cvijanović.

Srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je da je Kozara, nesumnjivo, simbol borbe za slobodu protiv fašista i nacionalno oslobođenje, jer su Srbi živjeli i preživjeli.

Podsjetio je da je samo 3.500 partizana branilo zbijeg od više desetina hiljada civila - žena, djece i staraca, koje je napalo 45 hiljada ustaša i Nijemaca.

- U svakom slučaju ne treba nikada zaboraviti šta se ovdje desilo - rekao je Dodik i dodao da se ne smije dozvoliti prekrajanje istorije pokušajima potomaka onih koji su ubijali narod na Kozari koji kažu da se nešto drugo dešavalao.

Dodik je istakao da boli činjenica da komunistička vlast nije vratila Kozari ono što je trebalo, već je razvijala neka ustaška mjesta poput Bugojna a zanemarila Kozaru i Potkozarje.

- I zato je zadatak nas ovdje da upravo gradeći određene infratsrukturne i druge objekte, kao što je ovaj put prema Podgracima koji smo radili prošle godine, vratimo Kozari i njenom slobodarskom duhu bar malo - kaže Dodik.

Delegacija Srpske na Kozari

Saradnja Srbije i Srpske, nastavljena je i današnjim obilježavanjem. Predstavnici Srbije poručili su da je Kozara simbol stradanja i borbe za opstanak srpskog naroda.

- Govore da smo mi genocidni. Naprotiv, genocid je izvršen nad srpskim narodom i srpski narod je najviše stradao na ovim prostorima. I svi su drugi dužni da poštuju srpske žrtve, a mi ćemo se truditi da zajedničkim radom i saradnjom na svim mogućim mjestima obilježimo stradanje bilo kod srpskog borca, civila ili nedužnog lica - naglasio je Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

U pomen žrtvama, na spomen-krstu na Mrakovici služen je parastos, a na centralnom spomen-obilježju zvanične delegacije položile su vijence.

Povezane vijesti:

Višković: Stradanje srpskog naroda na Kozari jak simbol borbe za slobodu

Kozara simbol otpora

Čubrilović: Kozara - simbol herojske borbe i velike žrtve srpskog naroda