latinica  ћирилица
04/07/2020 |  19:31 ⇒ 05/07/2020 | 10:21 | Autor: RTRS

Šeranić: Nema još potrebe za restriktivnim mjerama u Srpskoj; Djeluje se lokalno (VIDEO)

Nepovoljna je situacija, imamo veliki broj zaraženih, ali nije alarmanto i naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno, poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gostujući u našem Dnevniku 2.
Gost Dnevnika Alen Šeranić -
Gost Dnevnika Alen Šeranić

- Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište - rekao je Šeranić. 

On je ukazao da lokalne zajednice treba da preuzmu odgovornost, a da na raspolaganju imaju Institut za javno zdravlje.

S obzirom na to da nam dolazi i jesen, a s njom i sezonski grip, Šeranić je rekao da se svi striktno trebaju pridržavati  mjera.

- Maska i distanca će zaštititi građane - naglasio je Šeranić.

On je podsjetio da su danas potrvđena 103 nova slučaja, najviše na istoku, u Bijeljini i Višegradu, te ukazao na potrebu da se poštuju mjere donesene da bi se spriječilo širenje virusa.

- Za očekivati je da se pojave žarišta virusa korona, jer je tako bilo i do sada - rekao je Šeranić.

Trebinje, koje se suočilo sa povećanim prilikom pacijenata zaraženih virusom korona, ima kapacitet da odgovori na situaciju, napomenuo je Šeranić i u tom kontekstu istakao da se u zbrinjavanje uključila i Univerzitetska bolnica u Foči.

- Pripremamo kovid bolnicu na lokaciji stare hirurgije, razmišljamo o kapacitetima bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevo, radimo organizaciju testiranja i nabavke vakcina protiv gripa - rekao je Šeranić.

Podsjećamo, danas je u Republici Srpskoj zabilježen rekordan boj zaraženih, 103.