latinica  ћирилица
05/07/2020 |  12:26 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Saučešće srpskim porodicama iz OEBS u BiH

Šef Misije OEBS u BiH Ketlin Kavalec izrazila je saučešće srpskim porodicama koje su izgubile voljene u regiji Birač u periodu od 1992. do 1995. godine i ocijenila da je današnja komemoracija srpskim žrtvama u Bratuncu još jedan podsjetinik na horore rata.
Ketlin Kavalek (foto: explainlife.com) -
Ketlin Kavalek (foto: explainlife.com)

Kavalec je istakla da svaka nedužna civilna žrtva rata zaslužuje da bude prepoznata i da se počinioci moraju privesti pred lice pravde.

Iz OEBS-a su naveli da pridaju veliki značaj međusobnom saosjećanju ili činjenici da građani BiH prepoznaju, poštuju i uzimaju u obzir stradanja svih žrtava i njihovih voljenih.

- Smatramo da je to osnov za svjetliju budućnost za vas i vašu djecu. Vaša zajednica još pati zbog strahota počinjenih nad civilnim stanovništvom u prošlosti. Istovremeno, zahvaljujući zajedničkom trudu lokalnog stanovništva i lidera zajednice, našli ste put zajedničkog života i počeli se zajedno razvijati - navela je Kavalec.

Ona je istakla da će Misija OEBS u BiH nastaviti davati svoj doprinos u ovoj regiji i pružati podršku ovim procesima.

U Bratuncu je danas obilježeno 28 godina od zločina koji su nad srpskim narodom počinile muslimanske snage od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine.

Služen je parastos na bratunačkom groblju za 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.