latinica  ћирилица
05/07/2020 |  16:38 | Autor: Agencije

Voditelj Televizije Crne Gore rekao da je Hitler bio inspirisan Svetim Savom

U emisiji "Živa istina", koja može da se prati na crnogorskom javnom servisu, voditelj Darko Šuković izgovorio je čitav niz kontroverznih tvrdnji na račun Srba i srpske istorije samo dolivajući ulje na vatru na već alarmantnu situaciju u toj zemlji.

U razgovoru sa doktorom Miodragom Carom Pavličićem o podršci koju su ljekari dali SPC i litijama, Šuković je, između ostalog, rekao:

- Ako 50 ljekara ide da podrži jednu vejrsku zajednicu koja sebe definiše kao svetosavsku, onaj ko je malo više pročitao o korijenima svetosavlja zna da su njihovi duhovni oci Dimitrije Ljotić, Ava Јustin i Nikolaj Velimirović, a sve što su oni govorili je u suprotnosti sa tim učenjem... Nikolaj Velimirović je kazao da je najstariji nacionalizam na svijetu nacionalizam koji je uspostavio Sveti Sava i koji je poslužio Adolfu Hitleru kada je gradio koncept nacional-socijalizma... i 50 ljekara ide to da podrži! -negodovao je voditelj.

I nije se tu zaustavio.

- Moram da kažem da Kneževa večera ili da je Miloš Obilić ubio cara Murata, to su gluposti, to su neistine. Nije bilo ni Obilića ni 9 Јugovića, naučite da živite sa tim. Zar nije bolje, uz rizik da vas mrze, reći istinu koja će jednog dana doći do svesti ljudi nego podržavati ljekare u nečemu za šta podrške nema - pitao se Šuković.

U daljem toku razgovora, doktor Carević je odgovarao na pitanja o inkluziji Srba u crnogorsko društvo, o dešavanjima u Budvi i vodi li se antisrpska politika u Crnoj Gori.