latinica  ћирилица
05/07/2020 |  20:58 | Autor: SRNA

Virus korona prenosi se vazduhom?

Stotine naučnika smatra da postoje dokazi da manje čestice virusa korona u vazduhu mogu da zaraze ljude i pozivaju Svjetsku zdravstvenu organizaciju da revidira preporuke, piše "Njujork tajms".

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da se virus korona prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem, kroz sluznicu nosa ili usta usljed kašlja, kihanja ili govora.

U otvorenom pismu agenciji, koji naučnici planiraju da objave u naučnom časopisu naredne sedmice, 239 eksperata u 32 zemlje tvrde da postoje dokazi da manje čestice u vazduhu mogu da zaraze ljude.

Naučnici tvrde bilo da se radi o većim česticama koje lete kroz vazduh nakon kijanja ili manjim česticama nastalim govorom ili kašljem, koje mogu da lete dužinom sobe i virus korona dolazi putem vazduha, te može da zarazi ljude putem inhalacije, piše list.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da dokazi da virus boravi u vazduhu nisu ubjedljivi.

- Mi smo posljednjih nekoliko mjeseci više puta rekli da smatramo da je moguća transmisija preko vazduha, ali da za to nema dovoljno jasnih i čvrstih dokaza - rekla je doktor Benedeta Alegranci iz Svjetske zdravstvene organizacije.