latinica  ћирилица
05/07/2020 |  20:58 | Autor: SRNA

Virus korona prenosi se vazduhom?

Stotine naučnika smatra da postoje dokazi da manje čestice virusa korona u vazduhu mogu da zaraze ljude i pozivaju Svjetsku zdravstvenu organizaciju da revidira preporuke, piše "Njujork tajms".
Korona virus (foto: ellis.eu) -
Korona virus (foto: ellis.eu)

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da se virus korona prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem, kroz sluznicu nosa ili usta usljed kašlja, kihanja ili govora.

U otvorenom pismu agenciji, koji naučnici planiraju da objave u naučnom časopisu naredne sedmice, 239 eksperata u 32 zemlje tvrde da postoje dokazi da manje čestice u vazduhu mogu da zaraze ljude.

Naučnici tvrde bilo da se radi o većim česticama koje lete kroz vazduh nakon kijanja ili manjim česticama nastalim govorom ili kašljem, koje mogu da lete dužinom sobe i virus korona dolazi putem vazduha, te može da zarazi ljude putem inhalacije, piše list.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da dokazi da virus boravi u vazduhu nisu ubjedljivi.

- Mi smo posljednjih nekoliko mjeseci više puta rekli da smatramo da je moguća transmisija preko vazduha, ali da za to nema dovoljno jasnih i čvrstih dokaza - rekla je doktor Benedeta Alegranci iz Svjetske zdravstvene organizacije.