latinica  ћирилица
06/07/2020 |  08:23 ⇒ 08:23 | Autor: Mondo

Francuska Alžiru vratila lobanje boraca (VIDEO)

Povratak lobanja dolazi u trenutku kada se u svijetu sve više preispituje nasljeđe kolonijalizma.

Lobanje alžirskih boraca kojima su francuske kolonijalne snage odrubile glave, vraćene su u Alžir!

Ove lobanje su decenijama bile izložene u muzeju u Francuskoj. Na aerodromu u Alžiru priređen je svečani doček vojnom avionu s posmrtnim ostacima boraca protiv kolonijalizma čije dopremanje je rezultat višegodišnjih napora alžirskih istoričara.

Povratak lobanja dolazi u trenutku kada se u svijetu sve više preispituje nasljeđe kolonijalizma.

- Odvažni borci otpora koji su se borili protiv kolonizacije imperijalne Francuske decenijama su prikazivani na nemoralan način, poput vulgarnih antičkih objekata, bez poštovanja za njihovo dostojanstvo. To je monstruozno lice kolonijalizma - rekao je načelnik alžirske vojske Said Čengiha.

Pogubljeni Alžirci borili su se protiv francuske kolonijalne vojske koja je okupirala Alžir 1830. i učestvovali u pobuni 1849. godine. Oni su poslije toga pogubljeni, a lobanje su im odnesene u Francusku kao trofej.

Alžirski istoričar Ali Farid Belkadi je 2011. godine otkrio da se lobanje nalaze u Muzeju čovjeka u Parizu i obavijestio alžirske vlasti.

Godinama je lobirao za njihov povratak i tadašnji predsjednik Abdelaziz Buteflika konačno je podnio zahtjev za repatrijaciju koju je Emanuel Makron odobrio 2018. godine.

Vraćanje je bilo odlagano sve do danas zbog birokratskih procedura.