latinica  ћирилица
06/07/2020 |  09:21 | Autor: SRNA

Nema prekvalifikacija iz drugih struka u zdravstvo

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u narednom periodu neće odobravati prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u zdravstvo, već samo unutar zdravstvene struke za drugo zanimanje.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Ministarstvo je saopštilo da je od predstavnika poslodavaca primilo niz predstavki kojima se ukazuje na nedostatak profesionalnih kompetencija lica koja su završila programe obrazovanja odraslih za zanimanja u zdravstvu.

Uzimajući u obzir da je obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sistema Republike Srpske, te da su programi obrazovanja odraslih kraći u odnosu na redovne nastavne planove i programe, te kako se njima definišu ishodi učenja, stav Ministarstva je da je prekvalifikacija opravdana samo unutar struke zdravstvo.

Iz Ministarstva navode da je u skladu sa reformom obrazovanja, između ostalog, za srednje obrazovanje i vaspitanje, planirano precizno definisanje standarda, ishoda i kompetencija u struci zdravstvo i njihovo usklađivanje sa direktivama EU i smjernicama Evropske federacije vijeća medicinskih sestara.

- Odobrenja za izvođenje formalnih programa obrazovanja ima 75 ustanova, od čega srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, osposobljavanje i usavršavanje izvode 53 ustanove. Dvije specijalizovane ustanove izvode programe za sticanje osnovnog obrazovanja, kao i programe za sticanje srednje stručne spreme, prekvalifikacije i dokvalifikacije - naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva poručuju da obrazovanje odraslih doprinosi unapređenju znanja i vještina radno sposobnog stanovništva u skladu sa zahtjevima tržišta rada i time pozitivno utiče na ekonomski i društveni razvoj Republike Srpske.

- U vezi sa tim cilj nam je stvaranje simbioze obrazovanja i tržišta rada, odnosno poslodavaca. Cilj obrazovnog sistema, a u okviru njega i obrazovanja odraslih, jeste preuzeti ključnu ulogu u razvoju društva kvalitetnim obrazovanjem, koje je resurs za razvoj privrede, svakog pojedinca i društva u cjelini - ističu iz Ministarstva.