latinica  ћирилица
06/07/2020 |  11:08 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Puzigaća: Pobjeda HDZ-a donosi dodatno pogoršanje položaja Srba

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća ocijenio je da će pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj doprinijeti dodatnom pogoršanju položaju Srba u toj zemlji.
Nikola Puzigaća -
Nikola Puzigaća

- U posljednje vrijeme u Hrvatskoj raste desničarski ustaški pokret. Mislim da je pobjedom HDZ-a položaj Srba u Hrvatskoj dodatno usložnjen i krajnje nepovoljan, jer će biti doveden u pitanje opstanak i ono malo Srba koji su ostali da žive u Hrvatskoj - rekao je Puzigaća Srni.

On je istakao da će biti krajnje nepovoljan i položaj izbjeglih Srba iz Hrvatske u ostvarivanju njihovih imovinskih, stanarskih i penzionih prava u toj zemlji.

- U Hrvatskoj je Srbima oduzeto 50.000 stanarskih prava, a u posljednje vrijeme Srbima, koji su zbog virusa korona bili na liječenju u Srbiji ili Republici Srpskoj, bespravno se oduzima stambeno zbrinjavanje u većim hrvatskim gradovima kao što su Zagreb i Varaždin - rekao je Puzigaća.

On je naglasio da je neprihvatljivo da EU godinama prećutkuje diskriminatorski odnos hrvatskih vlasti prema Srbima u Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih stečenih prava u toj zemlji, kao što su imovinska, stanarska, radna i penziona prava.

Andrej Plenković i HDZ pobjednici su parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, podaci su Državne izborne komisije.

Do 2.00 časa iza ponoći prebrojano je više od 98 odsto glasova i HDZ je osvojio 66 mandata, javili su hrvatski mediji.