latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:23 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Predstavljen projekat "Studija turističke signalizacije distrikta Brčko"

Na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Brčkom, predstavljen je projekat "Studija turističke signalizacije distrikta Brčko". Cilj studije je mapiranje i promocija turističkih i kulturno-istorijskih objekata.

Projekat "Studija turističke signalizacije distrikta Brčko" realizovali su Ekonomski fakultet i GIZ tj. Njemačko društvo za međunarodnu saradnju.

Osnovni cilj projekta je promocija Brčko distrikta kao turističkog potencijala u BiH i šire, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Lazar Radobanović.

Potencijalna lista ima 140 istorijskih, kulturnih, nacionalnih ili turističkih lokaliteta koji predstavljaju potencijal Brčkog. Prva faza studije podrazumijeva mapiranje 33 objekta.

- Prvo će biti mapirane turističke atrakcije i sve ono što predstavlja turističke potnecijale u Brčkom, koristeći GPS uređeje i odgovarajuće savremene aplikacije, a nakon toga slijedi izrada turističke signalizacije, kao osnove za buduće fizičko oznčavanje objekata - naglasio je Stevan Stević, profesor na ovom fakultetu.

Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam distrikta Brčko, ističe da je turistička signalizacija važan dio materijalne infrastrukture koja je nedostajala Distriktu. Prema ocjeni gradonačelnika Brčkog, projekat će doprinijeti afirmaciji turističke ponude i djelatnosti u Distriktu, a cilj je i formiranje pododjeljenja za turizam i trgovinu.

- Nadam se da će to biti još jedan podsticaj za organizaciono uređenje oblasti turizma na prostoru distrikta Brčko. A to podrazumijeva i formiranje posebnog pododjeljenja za turizam i trgovinu, kako smo mi to defnisali u nekim prethodnim razgovorima. Nadam se da je ovo samo uvod u tu vrstu priče - rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

Namjera je i da za Distrikt bude izrađen katastar turističkih potencijala, koji bi bio sveobuhvatan elektronski sistem za evidenciju, praćenje, klasifikaciju te kategorizaciju objekata, kako onih postojećih, tako i onih koji će biti buduća atrakcija.