latinica  ћирилица
06/07/2020 |  14:11 | Autor: SRNA

U Vojvodini za 24 časa 92 novozaražena lica

U posljednja 24 časa u Vojvodini su zabilježena 92 novooboljela od virusa korona, te je epidemiološka situacija u ovom trenutku ocijenjena kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Virus korona (Ilustracija RTRS) -
Virus korona (Ilustracija RTRS)

Epidemiološka ispitivanja ukazala su da su obolijevanju u najvećem broju slučajeva dopirinijela okupljanja, poput organizovanih proslava i zabava.

U Novom Sadu je od petka, 3. jula, do danas registrovano 60 zaraženih virusom korona.

Prema podacima Instituta, prošle sedmice bilježi se značajan porast broja zaraženih virusom korona, te su u tom periodu registrovana 433 nova slučaja zaraze, od čega više od polovine u Novom Sadu.

Iz Instituta je navedeno da je za sedam dana u Novom Sadu zabilježeno oko 230 novozaraženih, kao i da ima oko 350 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona.

U saopštenju se papominje da je od početka epidemije u Novom Sadu registrovano 600 slučajeva zaraze potvrđenih PCR testom, a u 1.783 slučaja u Vojvodini.

Prema podacima Instituta, osim Novog Sada i Јužnobačkog okruga, veći broj oboljelih bilježi se i u Sremskom i Sjevernobačkom okrugu, a potom u Srednjebanatskom i Јužnobanatskom okrugu.

Manje oboljelih bilježi se i u Sjevernobanatskom i Zapadnobačkom okrugu.

Dominantan uzrast zaraženih u ovom trenutku je od 20 do 40 godina.

Iz Instituta pozivaju građane Vojvodine da budu odgovorni i preporučuje se da se striktno pridržavaju svih mjera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.

Preporučuje se osobama, koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima zaraze virusom korona, da ostanu u izolaciji 14 dana od posljednjeg kontakta.

Ranije danas iz Kliničkog centra Vojvodine saopšteno je da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno liječe 153 pacijenta zaražena virusom korona.