latinica  ћирилица
06/07/2020 |  14:25 | Autor: SRNA

Ministarstvo rada: Pregovori sa sindikatima zakazani za 10. jul

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da su netačni navodi Sindikata uprave Srpske da će radnici u javnim službama Srpske ostati bez prava zbog neprodužavanja roka važnosti posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama, te istaklo da je uputilo poziv reprezentativnim sindikatima i zakazalo pregovore za 10. jul.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Ovakve neprimjerene izjave sindikalnih predstavnika ne doprinose socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju i negiraju napore Vlade Srpske da sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zaključi novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama Republike Srpske, zaključen između Vlade Republike Srpske i Sindikata uprave Republike Srpske, na snazi do 24. avgusta ove godine.

- Ima dovoljno vremena da se do 24. avgusta obave pregovori Vlade i reprezentativnih sindikata i zaključi novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama Srpske sa rokom važenja od tri godine - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da u potpunosti osporavaju navode da Ministarstvo u pregovore pokušava da "uvuče politički žuti sindikat", jer, navodi se, nije riječ o žutom sindikatu, već o reprezentativnom sindikatu za oblast uprave, javnih službi i lokalne samouprave iz druge sindikalne asocijacije koja djeluje na nivou Srpske i ima legitimitet da učestvuje u pregovorima.

- Osnovno pravo reprezentativnih sindikata utvrđeno Zakonom o radu je učestvovanje u procesu kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora - naglašava se u saopštenju.