latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:12 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Špirić: Zabrinjavajuće ćutanje institucija BiH na odlaganje otpada

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas u Sarajevu da je zabrinjavajuće ćutanje institucija BiH na odlaganje otpada u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, te da se plaši da je riječ o kriminalu sa "potpisom države".
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Osvrćući se na proteste u tim opštinama zbog odlaganja neidentifikovanog otpada, Špirić je istakao da je od toga gore "ćutanje institucija vlasti BiH".

- Bojim se da je riječ o široj formi kriminala sa kojim BiH gubi bitku, sa ekološkim posljedicama za stanovnike tih opština, ili je riječ o kriminalu sa potpisom države, čime se plaća velika ekološka cijena - upozorio je Špirić na konferenciji za novinare.

On je istakao da, osim odlaganja nepoznatog otpada, postoji i poligon gdje se uništavaju minsko-eksplozivna sredstva, pa se građani godinama žale na posljedice po zdraavlje stanovnika.

- Ukoliko su Drvaru i Glamoču namijenjeni različiti otpadi iz nekih evropskih zemalja, ukoliko u Bosanskom Petrovcu postoji inicijativa da se u Medenom polju gradi spalionica za otpad animalnog porijekla i medicinski, a znamo da se tamo formiraju i migrantski kampovi, to šalje ružnu poruku u one opštine u Federaciji BiH gdje Srbi čine većinu i gdje je ostvaren snažan povratak Srba - upozorio je Špirić.

On je istakao da ga brine "ćutanje države".

- Istinu o tome šta se dešava treba da traže institucije za sprovođenje zakona. Logično bi bilo da su danas sa ljudima tamo inspektori Sipe da utvrde da li se radi o kriminalu - istakao je Špirić i pozvao sve institucije vlasti da se uključe u taj problem da se ne bi širile dezinformacije.

Špirić je konstatovao da je srpskim povratnicima u tim opštinama jedino pravo koje je ostalo – "pravo na strah".

- Pravo je čudo da niko od institucija vlasti ne reaguje. Trgovska gora je u Hrvatskoj i sva udruženja i sve političke partije su sa razlogom upozorile da tamo ne treba da bude skladište nuklearnog otpada, ali me brine šutnja svih kada se radi o prostoru koji je unutar BiH ili je to prostor gdje je država umrla - zapitao je Špirić, dodajući da bi bilo dobro da se dobije jasan odgovor.