latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:26 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Mektić "sahranio" Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je danas da je poslanik u tom domu Dragan Mektić izgubio sve političke orijentire, osim onoga da treba da sluša SDA, jer je glasajući za negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH onemogućio njegovo usvajanje.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

- Iako smo bili svjedoci da su na prošloj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH poslanik SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović glasali protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, opet je danas /Dragan/ Mektić glasao za negativno mišljenje i samim tim onemogućio prohodnost zakonu za dalju proceduru - rekla je Bursaćeva Srni.

Ona je istakla da zbog Mektićevog poteza strane sudije i dalje ostaju u Ustavnom sudu BiH, te da se, s obzirom na dosadašnju praksu, političke posljedice po Republiku Srpsku mogu naslutiti.

- Nastojanja su bila da se kompozicija Ustavnog suda izmijeni, jer je Ustavom omogućeno da Parlamentarna skupština donese drugu proceduru. Sva obrazloženja koja smo čuli od Mektića su samo bijedna opravdanja, a nikako argumenti utemeljeni na realnosti - rekla je Bursaćeva, dodajući da je besmisleno pozivanje na druge mogućnosti izbora, jer ukoliko se ne dozvoli zakonu da "živi", nemoguće je uticati i amandmanski.

Bursaćeva je ponovila da je Mektićev potez demonstracija poslušnosti politikama "političkog Sarajeva", a ne dosljednosti sprovođenja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je podsjetila i da je Narodna skuština Republike Srpske obavezala srpske predstavnike u institucijama BiH da učine sve što se može kako bi bio donesen zakon o drugačijem izboru sudija u Ustavnom sudu BiH, ističući da je Mektić danas onemogućio "nastavak života" predloženog zakonskog rješenja i stavio tačku na tu priču.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala je danas negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog zakona su podržala dva poslanika SNSD i dva poslanika HDZ BiH, a protiv je, uz poslanike SDA, SDP i DF, bio i poslanik SDS-a Dragan Mektić.