latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:08 ⇒ 07/07/2020 | 07:34 | Autor: RTRS

I pored svih apela povećan broj zaraženih u Srpskoj (VIDEO)

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovano je 16 novih slučajeva virusa korona i dva smrtna slučaja. Najveći broj zaraženih je iz Banjaluke, njih petoro, koliko je i u Istočnoj Ilidži. Troje je iz Sokoca, dvoje iz Šamca i jedna osoba iz Istočnog Novog Sarajeva.
Virus korona - Foto: SRNA
Virus koronaFoto: SRNA

I pored svih apela za poštovanje donesenih epidemioloških mjera došlo je do povećanja broja zaraženih. Razlog su porodična okupljanja, druženje u zatvorenim prostorima i nepridržavanje mjera u poslovnim subjektima. Disciplina nam je sve lošija, upozoravaju epidemiolozi.

- Svako povećanje broja zaraženih nas vodi u rizik da određeni broj oboljelih ima težu kliničku sliku - rekla je, dr Јela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Institutu za javno zdravstvo naglašavaju da će nove mjere donositi u skladu sa eventualnim pogoršanjem epidemiološke situacije.

- Da ne bi bile uvedene restriktivnije mjere, neophodno je poštovati predložene mjere. Korišćenje maski, lična higijena, dezinfekcija ruku i površina i fizičko distanciranje su osnovne mjere zaštite - istakao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zatraženo je od epidemiologa u lokalnim zajednicama da analiziraju situaciju u svojim sredinama. U slučaju nepoštovanja mjera kažnjavanja će morati da budu intenzivirana.

- Јedan asimptomatski slučaj je dovoljan da zarazi cijelu grupu u kojoj se nalazi. Ono što nam stvara veliki problem i zahtijeva veliko angažovanje je epidemiološko anketiranje i istraživanje kontakata, kojih je puno - dodao je Zeljković.

Ne zaboravite korišćenje maski u zatvorenom prostoru,ali i na otvorenom ako nas je više u grupi,lična higijena, dezinfekcija, fizička distanca i život može ići dalje, a uticaj virusa korona biće sveden na minimum.