latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:16 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Šeranić: Ukoliko se situacija bude pogoršavala - restriktivnije mjere (FOTO/VIDEO)

S obzirom na povećanje broja zaraženih virusom korona, u narednom periodu treba razmotriti mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u lokalnim zajednicama zasebno, ili u regiji.
Alen Šeranić u Trebinju - Foto: RTRS
Alen Šeranić u TrebinjuFoto: RTRS

Ovo je, između ostalog, zaključeno na sastanku ministra Alena Šeranića sa gradonačelnikom i načelnicima četiri hercegovačke opštine i direktorima bolnica iz regije. Zaključeno je da mjere treba donositi u dogovoru sa Republičkim štabom.

Najteže stanje je u opštini Ljubinje, gdje je potvrđeno 55 pozitivnih slučajeva na virus korona, a svakodnevno se javljaju novi. Usljed neprekidnog pritiska na rad zdravstvenog osoblja u tamošnjem domu zdravlja, dogovoreno je da određen broj zdravstvenih radnika iz drugih domova zdravlja u regiji bude upućen u Ljubinje.

- Mi u Domu zdravlja imamo samo tri medicinske sestre, one ne mogu da izdrže, da iziđu na kraj s tim problemom, nadam se da ćemo u tome dobiti ispomoć - kaže Darko Krunić, načelnik Opštine Ljubinje.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, naglašava da je pomoć Ljubinju neophodna. 

- S obzirom da je bio veliki pritisak ovih dana u Ljubinju, apelujem da zdravstveni radnici pomognu Domu zdravlja Ljubinje, da se pritisak u toj opštini razrješi. Očekujem u narednih sedam dana smirivanje situacije - naglasio je Šeranić.

Glavni izvor zaraze bila je fabrika za preradu ribe u Stocu, gdje se zarazio veliki broj lica koja su tamo radila iz Ljubinja, Berkovića i Bileće. Zbog dodirnih tačaka lokalnih zajednica u Hercegovini, dogovaraće se mjere za preveniranje širenja pandemije ili donošenje restriktivnih mjera -

-Zaključak današnjeg sastanka je da procjenjujemo da li ćemo donositi odluke na nivou svake lokalne zajednice zasebno, ili za regiju, ako smatramo da treba donijeti jedinstvene mjere - istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Zbog popunjenih kapaciteta u Trebinju, gdje se razmatra mogućnost proširenja kovid prostora, pacijenti će do daljnjeg biti zbrinjavani u Foči.

- Što se tiče Univerzitetske bolnice Foča, mi radimo testiranja, imamo obezbijeđen dovoljan broj testova. Sa 26 pacijenata, trenutno, možemo da primimo još pacijenata - naglasio je Radmil Marić, direktor Univerzitetaske bolnice Foča.

Naglašeno je da, ako postoji potreba, mogu se formirati i lokalni karantini. U staroj Bolnici Nevesinje biće urađen presjek stanja i šta je potrebno da bi taj objekat bio pretvoren u regionalnu kovid bolnicu.

- I da vidimo šta je potrebno da bi se taj objekat mogao staviti u funkciju KOVID bolnice. Moramo da vidimo kako obezbijediti ljudstvo za rad - dodao je Šeranić.

Neizvjesnu epidemiološku situaciju od danas olakšava činjenica da je trebinjska Bolnica dobila novu opremu. Uručeno je osam respiratora u okviru akcije "Respirator za Srpsku", jedan od Elektroprivrede Srpske i dva klinička respiratora kao donacija Evropske unije. EU je trebinjskoj bolnici donirala i mobilni rendgen aparat.