latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:20 ⇒ 07/07/2020 | 07:34 | Autor: RTRS

U Istočnom Sarajevu zakazan sastanak lidera SNSD, HDZ i SDA (VIDEO)

Budžet BiH sutra će se naći na sjednici Predstavničkog doma, a prekosutra na sjednici Doma naroda, zajedno sa izmjenama Izbornog zakona za Mostar. Time bi bili ispunjeni svi uslovi za održavanje lokalnih izbora. U Istočnom Sarajevu za sutra je zakazan i sastanak lidera vladajućih stranaka na nivou BiH, o imenovanju kadrova, koji su prošli konkursnu proceduru.
Dodik, Čović i Izetbegović - Foto: RTRS
Dodik, Čović i IzetbegovićFoto: RTRS

Uslovi za održavanje lokalnih izbora trebalo bi da budu obezbijeđeni već do kraja sedmice. Naime, o budžetu BiH sutra će biti raspravljano u Predstavničkom domu, a dan kasnije u Domu naroda, čime će, ukoliko budžet bude usvojen, biti riješen i problem finansiranja lokalnih izbora. Time se posljednjih dana najviše bavio predsjednik CIK-a koji je rekao ako se do kraja sedmice ne obezbijedi novac, izbora neće biti.

Srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, smatra da nema potrebe vršiti bespotreban pritisak.

- Mi smo dali neku svoju saglasnost na Savjetu ministara, putem naših ministara i u okviru Predsjedništva preko člana Predsjedništva, da taj prijedlog ide. Ukoliko ne bude nekih dramatičnih zahtjeva da se to mijenja, kombinuje nešto drugo, ovaj prijedlog budžeta koji je otišao ispred Predsjedništva mi ćemo podržati - naglasio je Dodik.

A sutra bi mogao da bude riješen i problem imenovanja na nivou BiH. Sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA održaće se u Istočnom Sarajevu, nakon čega bi trebalo da se rasporede kadrovi na različite institucionalne pozicije. Na dnevnom redu će, kaže Dodik, biti imenovanja koja su prošla procedure.

- Mi smo zainteresovani za dva mjesta, to su RAK i SIPA, ali tamo ima oko 5-6 mjesta koja popunjavaju Bošnjaci i Hrvati koji treba isto tako da se stave na Savjet ministara da se to pitanje završi - dodao je Dodik.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, naglašava da se kvote moraju odrediti.

- Mi moramo odrediti kvote, moramo znati šta pripada Bošnjacima, šta Srbima, a šta Hrvatima. Ne možemo to izbjegavati. Po meni, to je trebalo odavno uraditi, a ne izmišljati probleme - naglasio je Izetbegović.

Sutra će na dnevnom redu da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, a tiče se održavanja izbora u Mostaru. Dobro je da se izbori provedu nakon 12 godina, kaže srpski delegat u Domu naroda, Nikola Špirić, a u narednim danima će se nastaviti konsultacije stranaka iz Republike Srpske.

- Vidjećemo kako ćemo se odnositi prema tom prijedlogu i da li vrijedi kroz zaključke tražiti ono što pripada Srbima po Ustavu – puna konstitutivnost. Vi znate da u FBiH postoje kantoni u kojima Srbi nisu konstitutivni i tražiti primjenu popisa iz 1991. na čemu se insistira kada su izbori na ostalim nivoima vlasti kada je Republika Srpska u pitanju - istakao je Špirić.

CIK je već problematizovala dio promjena Izbornog zakona, kaže Špirić, iako izmjene još nisu bile na dnevnom redu ni u jednom domu bh parlamenta, što je van svih okvira djelovanja tog tijela. Špirić se nada da dešavanja van Parlamenta BiH neće ugroziti izbore u Mostaru.