latinica  ћирилица
06/07/2020 |  22:22 | Autor: sputniknews.com

Pocrvenio led u italijanskim Alpima (FOTO/VIDEO)

Naučnici u Italiji istražuju tajanstveni izgled ružičastog ledenog leda pronađenog u Alpima, a naučnici kažu da su uzrok tome alge koje su se pojavile usljed klimatskih promjena.

Raspravlja se o tome odakle potiču alge, ali Bijađo di Mauro iz italijanskog Nacionalnog savjeta za istraživanje kaže da ružičasti snijeg, koji je primijećen na dijelovima ledenjaka Presena, vjerovatno obojen istom biljkom koja je pronađena na Grenlandu, prenosi AFP.

- Alge nisu opasne. To je prirodna pojava koja se javlja tokom proljeća i ljeta na srednjim geografskim širinama, ali i na polovima -  rekao je Di Mauro, koji je prethodno proučavao alge na ledenjaku Morteraht u Švajcarskoj.

Biljka, poznata kao Ancylonema nordenskioeldii, prisutna je u takozvanoj Mračnoj zoni Grenlanda, gdje se i led topi.

Led obično odbija više od 80 procenata sunčevog zračenja i šalje ga u atmosferu, ali kako se pojave alge, one potamne led tako da on apsorbuje toplotu i brže se topi.

Ako se led brže topi, pojavljuje se više algi, što im daje vodu i vazduh i dodaje crvene nijanse bijelom ledu na glečeru Pazo gavija, koji je na nadmorskoj visini od 2.618 metra.

- Sve što uspije da potamni snijeg učini da se on brže topi jer ubrzava apsorpciju radijacije - rekao je Di Mauro.

 - Pokušavamo da umanjimo uticaj drugih pojava, pored ljudske, na pregrijavanje Zemlje - rekao je Di Mauro, napominjući da prisustvo planinara i žičara može da uticati i na alge.

Turisti na glečeru žele zbog uticaja klimatskih promjena i kažu da su ove godine alge na Alpima posljednje što nam je trebalo.