latinica  ћирилица
07/07/2020 |  09:11 ⇒ 09:16 | Autor: SRNA

Snažan zemljotres blizu Јave, nema žrtava

Snažan zemljotres dogodio se blizu obale glavnog indonežanskog ostrva Јava, a za sada nije prijavljeno da je bilo ko povrijeđen niti da je načinjena materijalna šteta.
Zemljotres - Foto: Getty Images
ZemljotresFoto: Getty Images

Američki institut za geološka istraživanja /USGS/ saopštio je da je zemljotres bio jačine 6,6 stepeni po Rihterovoj skali, te da je dogodio na dubini od 528 kilometara.

Prema navodima Instituta, epicentar potresa bio je na oko 94 kilometra sjeverno od grada Batang u pokrajini Centralna Јava.

Indonežanska Agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku saopštila je da je zemljotres bio jačine 6,1 stepen po Rihterovoj skali i da nije prouzrokovao cunami, javio je AP.

Zvaničnik Agencije, koji se predstavlja kao Darjono, izjavio je da je stanovništvo osjetilo srednje jak potres do ostrva Bali, uz napomenu da se nije osjetio snažan zemljotres zbog velike dubine epicentra.

U Indoneziji su česti zemljotresi i erupcije vulkana. U zemljotresu i cunamiju u Indijskom okeanu 2004. godine poginulo je 230.000 ljudi u deset zemalja, većina njih u Indoneziji.